Ghidul șoferului în sezonul rece. Află care sunt răspunsurile la cele mai uzuale întrebări despre anvelopele de iarnă

Decembrie 19 09:57 2019 by buzau.net

Sezonul rece este aici. Se simte deja asta, pentru că nu mai ieși la plimbare în bermude și tricou. Ți-ai scos, probabil, de la naftalină hainele groase, care să te ajute să faci față temperaturilor mai scăzute din termometre. Să nu uiți nici de mașina din garaj, care a rămas probabil, cu „hainele de vară”. 

Fără ajutorul tău, aceasta este neputincioasă, așa că echipează-ți mașina cu anvelope de iarnă înainte să pleci la drum. Cauciucurile de acest tip au fost create pentru a garanta o mai bună aderența pe carosabil și un spațiu de frânare optim în condiții meteo nefavorabile: ploaie, umezeală, polei, gheață, noroi sau mâzgă.

Cu siguranță ai multe întrebări, la care nu ai un răspuns clar, dar specialiștii recomandă, în primul rând să ai anvelope de iarnă de la Anvelope-Oferte, pentru a te asigura că vei conduce fără griji. 

Iată care sunt curiozitățile șoferilor despre anvelopele de iarnă:

1. „De ce trebuie să trec de la anvelopele de vară la cele de iarnă?”

Anvelopele de vară sunt identice cu cele de iarnă doar prin formă și culoare, în rest, se diferențiază foarte mult. În sezonul rece, carosabilul nu mai este la fel de prietenos ca în timpul verii, când se bronza sub razele de soare. Acum este acoperit de mâzgă alunecoasă și de umezeala care se poate transforma în polei pe parcursul nopții, ceea ce ar face ca deplasarea să se desfășoare cu dificultate. 

Anvelopele de iarnă au un conținut mai ridicat de cauciuc natural, față de cele de vară, ceea ce le oferă o elasticitate mai mare la temperaturi scăzute. Cu alte cuvinte, aderența crește la plecarea de pe loc, iar în momentul frânării, vei simți că deții controlul asupra mașinii.

2. „Încă nu a nins. De ce este nevoie, totuși, să schimb anvelopele?”

De multe ori, șoferii consideră necesar să-și „încalțe” mașina în papucii de iarnă doar când afară a nins și este depus un strat de zăpadă. Nimic mai greșit, pentru că pneurile de iarnă sunt proiectate pentru a rezista la temperaturile scăzute, iar lipsa zăpezii în sezonul rece nu înseamnă că nu trebuie să ți le montezi.

Acest amănunt este menționat și în Codul Rutier, unde se precizează faptul că, în cazul rulării pe uscat, dacă temperatura este sub +7 grade Celsius, autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă.

3. „Am anvelope all-seasons. Chiar trebuie să investesc în altele noi?”

Cu toată sinceritatea, DA. Chiar dacă sunt o variantă mai ieftină, lipsa de eficiență a acestora se va vedea în consumul crescut de carburant și nu vei face o afacere prea grozavă. Anvelopele all-seasons sunt acceptate de legile în vigoare, doar dacă au inscripționate simbolurile M și S. 

Trebuie să știi că pneurile mixte au la bază rețeta de fabricare a celor de vară, însă cu mici ajustări, pentru a putea fi folosite și iarna. Au. într-adevăr. o aderență mai mare și o rezistență mai bună față de cele de vară, dar nu se compară sub nicio formă cu unele special concepute sezonului rece. 

Cu pneuri de iarnă, vei avea un consum mai mic de carburant, pentru că mașina nu va depune eforturi să își mențină starea de echilibru pe carosabil.

4. „Nu vreau anvelope noi. Cele second-hand nu sunt bune?”

Trebuie să știi că este mult mai ușor să faci ceva de la zero decât să repari un lucru făcut în neglijență. Poate ai folosit și tu la mașină pneuri la mâna a doua, cumpărate de la alt șofer, care, probabil, le-a cumpărat la rândul lui de la altcineva.

Dacă ai ghinion, folosind anvelope second hand, poți să te afli în situația în care să fii nevoit să îți cumperi un set nou, chiar în toiul iernii, când prețurile sunt mai mari.

E logic, până la urmă, pentru că iarna îți cumperi haine de vară și pe timpul verii, te uiți după cele de iarnă. Poți folosi pneuri second-hand dacă nu dispui de un buget în momentul de față, doar să ții cont, în primul rând, de gradul de uzură și nu neapărat de vechimea în timp, pentru că ele pot fi mai vechi de 3-4 ani, dar să nu fi fost folosite niciodată.

5. „Am înțeles, voi monta anvelope de iarnă. Dar este suficient dacă schimb doar două pneuri, pe față ori pe spate?”

Este ca și cum ai merge într-un picior, legat la ochi. Este important ca roțile să dețină aceiași parametri geometrici pentru o rulare corespunzătoare pe carosabil. 

Geometria deficitară a roților, din cauza gradului de uzură diferit al anvelopelor, poate duce în timp la defectarea sistemelor ABS și la controlul scăzut al autovehicului în momentul virajelor, așa că nu este recomandat să le montezi doar pe față sau doar pe spate.

Cel mai important este să faci alegerea cea mai bună pentru mașină, care să-ți aducă amortizare financiară în timp. Investește bani într-un set nou de anvelope și de calitate, care îți va garanta drumeții de mii de kilometri în siguranță. Înainte de a alege dimensiunile pneurilor, uită-te în cartea de identitate a mașinii și verifică datele tehnice.

sursa foto: unsplash.com




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%