Dacă ești din România, trebuie să ajungi aici: Țara Făgărașului, paradisul ascuns al Transilvaniei

Iulie 17 05:50 2020 by buzau.net

Am putea începe cu “a fost odată ca niciodată”… un tărâm magic, ascuns între colinele domoale ale Transilvaniei, un loc de poveste, cu o istorie fascinantă, cu oameni faini, buni de puși la rană, păstrători de tradiții, cu mâncare autentică, făcută ca-n anii din urmă, doar din roadele pâmântului. Haideți cu noi să descoperim împreună Țara Făgărașului, destinația anului 2020 în România, un loc mai puțin știut, care ascunde veritabile comori!

ȚARA FĂGĂRAȘULUI – UN COLȚ DE RAI NEȘTIUT

Unde? Țara Făgărașului  se întinde de la est la vest, de la Piatra Craiului până la Pasul Turnul Roșu, pe 70 de kilometri și este împărțită între județele Sibiu și Brașov, scrie calatorinbascheti.ro.

Odată ce pășești în sătucele idilice din jurul Brașovului și ale Sibiului, ai senzația că începi să trăiești, cu adevărat, și stai să te întrebi ce cauți tu oare în tumultul orașului și în agitația lui? Începi să visezi aproape imposibilul: cum ar fi să te muți la țară, la firul ierbii, într-un sat de poveste, cu case vechi, cu acoperișuri roșiatice, să te trezești în gălăgia păsărilor din curte și să-ți închei seara în mugetul vacilor care trec pe uliță, la poalele munților Făgăraș?

Să nu mai ai o viață pe fugă, sub presiunea minutelor, orelor, secundelor și să uiți acea goană nebună și să-ți iei un răgaz din haos și să asculți doar liniștea. Cam acestea sunt sentimentele care ne-au încercat atunci când am descoperit cât de viu și cât de frumos trăiesc oamenii aștia, în armonie cu natura, atât de aproape de Dumnezeu și atât de strâns legați de tradiții. În sufletul nostru, i-am invidiat pentru locul unde i-a așezat Dumnezeu. Oriunde te-ai întoarce, parcă, ești vegheat din umbră de mărețele creste ale Făgărașilor, cernite de zăpadă, și de curgerea lină a Oltului. (foto main: Țara Făgărașului).

În orice sat ai merge, descoperi autenticul și unicitatea: de la costumele populare care sunt diferite în fiecare așezare până la felurile de mâncare surprinzătoare. În Șinca Nouă, am gustat, pentru prima dată, tradiționala plăcintă de cartofi cu brânză și puțină boia. Ce gust inedit! Și dacă ajungeți în zonă, nu ratați gogoșile pufoase.

Și, poate, ceea ce ne-a impresionat cel mai mult este faptul că atunci când treci pragul localnicilor, ești întâmpinat cu un zâmbet sincer și ești omenit cu pâine cu untură și ceapă și cu un strop de pălincă. No’, tare fain! Căci așa sunt oamenii Țării Făgărașului: primitori cu orășenii, pentru că trăiesc domol, molcom, așezat, fără grabă, cu o seninătate pe care le-o poți citi pe chipuri.

Parcă am fi vrut să le furăm și noi puțin din bucuria de a trăi și să păstrăm, mereu, starea aceasta: de om de omenie… pe vecie. V-am convins că merită, anul acesta, să vedeți Țara Făgărașului? Vă spunem, sincer, că pe noi ne-a fermecat și ne-am promis că vom reveni. Pentru oamenii faini, pentru simplitate, pentru peisajele incredibile, ca să nu mai amintim de mâncare, este gustul pur al copilăriei care îți bucură simțurile.

OBIECTIVE TURISTICE ÎN ȚARA FĂGĂRAȘULUI

Șinca Nouă – Este un sat tradițional tare fain, care merită văzut la pas, unde trebuie să zăboviți pe ulițe ca să simțiți farmecul locului.  Și ca să aveți o priveliște de vis, vă puteți urca pe Vârful lu’ Crai, de unde se vede ca-n palmă toată așezarea.

Templul Ursitelor – Mănăstirea Rupestră de la Şinca Veche, locul unde dorințele ți se îndeplinesc

Bisericile rupestre de la Șinca Veche sunt printre cele mai vechi monumente feudale românești. Aici ar fi, de fapt, un fost templu dacic, săpat în pământ, cu o vechime de peste 2000 de ani, menționat documentar abia în secolul al 18-lea. Legendele spun că locul ar avea o energie aparte și dacă vii aici și-ți pui o dorință, fix în locul unde lumina Soarelui pătrunde în turlă, ți se va îndeplini.

Cetatea Făgărașului – printre cele mai frumoase castele din lume

Dacă tot ați ajuns în Țara Făgărașului, trebuie să vizitați, neapărat, Cetatea Făgărașului – considerată una dintre cele mai frumoase cetăți din lume. Construcția a început în anii 1310, în locul unei vechi fortificații de pământ, menită să apere Transilvania de invaziile otomane și tătare. Cetatea a cunoscut anii de glorie sub domnia lui Mihai Viteazul. Soţia sa, Doamna Stanca, a organizat aici numeroase baluri și serate muzicale, la care participau toți nobilii din zonă. În perioada comunismului, a fost transformată în închisoare de temut. Acum, cetatea este renovată și își uimește turiștii prin atracțiile inedite: de la primirea cu gardă până la instrumentele de tortură ale anilor din urmă.

Abația Cisterciană de la Cârța

În satul Cârţa, pe malul stâng al Oltului, se află o construcție impresionantă: Abația Cisterciană, unică la noi în țară. Un grup de călugări cistercieni, veniţi din zona Timișului, au ridicat între anii 1205 și 1206, o construcţie gotică, cu ajutorul meșterilor pietrari din Franţa. Cistercienii aveau un stil de viaţă simplu și au adus la Cârţa soiuri de viţă nobilă tocmai din Burgundia, pentru că, din cauza restricţiilor de hrană, vinul era singurul care le dădea putere. Legendele locului spun că mănăstirea ar fi bântuită de călugării care au locuit aici în Evul Mediu. Se spune că aceștia ar fi postit tot timpul anului, mâncau doar frunze de fag și puțină brânză și dormeau pe paturi de fân. Mureau de tineri din cauza condițiilor de viață grele. Mormintele lor pot fi văzute în curtea Abației. Mănăstirea a fost sursă de inspirație pentru celebrul film de groază “The Nun”. Chiar mai mulți preoți ar fi observat că scaunele se mișcă singure, că zidurile au o vibrație ciudată, iar locul are o energie stranie.

Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus

Trebuie să ajungi aici, măcar o dată, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, pentru liniște,  pentru un răgaz de la viața de zi cu zi și pentru locul pitoresc în care este amplasat așezământul. În zilele senine, poți vedea clar crestele dezgolite ale munților și ai senzația că locul acesta a fost hărăzit de Dumnezeu ca oaza de credință unde să-ți mai tragi sufletul. Mănăstirea a fost ridicată de domnitorul Constantin Brâncoveanu, în 1686, pe locul unei bisericuțe din lemn, făcută de bunicul său, Preda Brâncoveanu. Este interesant să vizitați și muzeul mănăstirii, care adăpostește o colecție de icoane și cărți vechi.

Muzeul de Pânze şi Poveşti din Mândra

Dacă vreți să vedeți tradiția autentică, produse românești făcute cu drag de România, să vă opriți și în satul Mândra, la Muzeul de Pânze și Povești. Ne-a plăcut foarte tare ceea ce a reușit Alina Zara să facă aici – susține micii artizani locali prin modele din folclorul vechi, reinterpretate pe haine actuale, cu un design autentic. Mândra Chic este acel dor de România pe care îl porți în suflet, dar și pe haine pe care le găsiți AICI!

Satul Nou Român – pâine ca-n copilărie

Dacă ajungeți în satul Nou Român, să bateți la poarta familiei Rusu. Vă vor arăta cum fac în cuptor pâinea tare bună din maia naturală și cum o pregătesc pentru săteni. Pâinea aburindă este bătută bine asfel încât coaja să se desprindă și să rămână fragedă. Ei, noi nu ne-am putut abține și am mâncat și coaja rămasă pe masă, atât de bună este.

În vacanța aceasta, am încercat noul nostru telefon Samsung Galaxy S 20, care este potrivit pentru cei care vor să aibă fotografii reușite în vacanță, fără prea mult efort. Este ușor de folosit și trebuie să faceți mare lucru pentru ca pozele să fie bune de postat direct pe rețelele de socializare. Nici măcar nu trebuie editate, pentru că telefonul are culori foarte vii și captează în mod natural mediul înconjurător. Fotografiile din acest articol sunt realizate cu Samsung Galaxy S 20. Ceea ce ne-a plăcut cel mai tare este faptul că, pentru partea de video, telefonul se comportă excelent, pentru că are un stabilizator foarte bun. Poți să filmezi în voie chiar și pe teren accidentat sau atunci când te aventurezi cu prietenii pe munte, fără să mai ai grija ca va tremura imaginea.  Explorează Romania #withGalaxy! #GalaxyS20 #ExplorewithGalaxy

UNDE TE CAZEZI?

Casa Tradițională Transilvăneană – Rucăr (Făgăraș). Sunt patru camere amenajate tradițional, dar cu toate utilitățile moderne, unde veți putea gusta din simplitatea vieții de la țară. Este multă liniște și veți fi serviți cu bucate locale, tare gustoase. Neapărat să încercați virșli, cârnații tradiționali ai zonei, care pe noi ne-au cucerit. Ce poți face în zonă? Să faci plimbări cu căruța, să te urci pe dealurile satului Rucăr și să vezi Făgărașul și Oltul, să te dai cu caiacul pe râu. Mai multe fotografii și detalii, vedeți AICI!

Pensiunea Piemont – Vistișoara

Am fost cazați la Pensiunea Piemont din Vistișoara. Este locul perfect pentru aceste vremuri pe care le trăim. Este asezată într-o poieniță izolată, la poalele Munților Făgăraș, în sălbăticie, iar priveliștea pe care o ai dimineața, la răsărit, ori seara, la apus, nu se compară cu nimic din ceea ce ai văzut până acum. Cabana se închiriază integral, sunt 8 camere duble. Este un loc wow, de experimentat cu prietenii. Pentru rezervări: 0742.826.244.

Mai multe cazări de poveste din Țara Făgărașului, vedeți AICI!

Alte obiective turistice din Țara Făgărașului

Rezervaţia Naturală Holbav; Lacul Bâlea; Herghelia de la Sâmbăta de Jos; Biserica Evanghelică Luterană din Hălmeag; Muzeul Sătesc Matei Mânea din Copăcel; Piramidele de la Şona; Transfăgărășanul; Porumbacu de Sus; Avrig.

De reținut: ***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%