Curent și căldură, fără facturi. Independența energetică, dovedită de pensiunile din sălbăticie - Stiri de Buzau

Decembrie 16 12:50 2022 by stiridebuzau.ro

Independența totală față de curentul electric și energia termică din rețelele naționale nu este deloc o utopie. Exemplul ni-l oferă cele câteva pensiuni și cabane construite în zone sălbatice, neelectrificate, din Munții Buzăului, scrie stiridebuzau.ro.

Un astfel de local complet autonom se află pe malul lacului Siriu. Proprietarul complexului, un inginer electronist, folosește de peste un deceniu și jumătate panouri solare pentru curent și agent termic, dar și pompe de aer.

Sergiu Tutulan spune că de 15 ani nu mai plătește facturi la curent sau gaze, deoarece cabana sa este alimentată de la panourile fotovoltaice iar încălzirea vine prin pompe de aer. A fost nevoit să investească în astfel de instalații, deoarece a construit pensiunea într-o zonă izolată, departe de rețeaua de electrificare.

„Aici era un cioban cu oițele, nu era absolut nimic în zonă, nici măcar drum. A fost o provocare frumoasă, pe care pot spune acum, după eforturi mari, că am învins-o și ne putem lăuda, iată, că suntem un complex cu autonomie totală din punct de vedere energetic”, declară Sergiu Tutulan, administratorul pensiunii „Izvorul Bucuriei”.

În ultimii ani, și-a mărit sistemul de alimentare cu noi panouri de captare și acumulatori performanți. Încă un grup de panouri solare încălzește apa menajeră iar câteva pompe de căldură aer-apă extrag energie din aerul de afară și încălzesc caloriferele și conductele din pardoseală.

„Transmisia căldurii este importantă, de la un etaj la altul, repartizarea camerelor înălțimea, sunt foarte multe lucruri importante pentru a obține un confort termic. Apa caldă produsă prin încălzire solară sau pompe este la temperatură normală, 45 de grade”, spune proprietarul pensiunii de la Siriu.

Sergiu Tutulan declară că a...

Citește articolul integral pe stiridebuzau.ro.




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%