Cum să construiești singur gardul din profile WPC – sfaturi de la producător

Septembrie 17 21:47 2020 by buzau.net

Descriam într-un articol publicat in martie anul acesta (citește aici: „Cum să aleg gardul – 6 criterii și 14 recomandări de gard WPC din care poți să te inspiri”) câteva aspecte de care să ții cont atunci când alegi din ce material și in ce fel să îți construiești gardul. 

Foarte multă lume a înțeles avantajele de necontestat ale utilizării profilelor din WPC produse de Bencomp (comparativ cu alternativele mai ieftine de pe piață) pentru că garanția de până la 5 ani și durata de viață intre 10 și 25 ani – fără costuri suplimentare de întreținere – reprezintă dovada utilizării celor mai bune materii prime și aditivi utilizați la fabricarea acestora. Despre avantajele utilizării lemnului compozit WPC, denumit și lemnul viitorului (pentru că este un produs ecologic), poți citi aici: https://www.spatiulconstruit.ro/articol/wpc-lemn-compozit.-cand-unde-și-de-ce-sa-il-folosesti/23978

Ce am sesizat, însă, și înainte de acest articol și după acesta, de la clienții noștri, dar mai ales de la potențialii noștri clienți, a fost nevoia de mai multe sfaturi pentru construcția gardului „in regie proprie” sau cu ajutorul prietenilor, chiar și fără experiență anterioară in acest sens. 

POT SA EXECUT SINGUR GARDUL DIN PROFILE WPC? 

Cu siguranță răspunsul este DA!

De aceea, vom încerca în acest articol să venim cu soluții tehnice ce țin de particularitățile materialului WPC ce sunt deseori ignorate chiar și de montatori cu experiență. Aceste soluții pot fi aplicate indiferent de tipul de gard ales, de profilele alese și utilizate, de combinația de materiale folosită la construcția gardului (WPC cu beton, cu plastic, cu lemn etc). Am ales pentru exemplificarea de astăzi modelul de gard Măgura 1 (prezentat in fotografia de sub titlu).
In acest articol vei afla:
-    Tipurile de profile utilizate cel mai frecvent la realizarea gardului Măgura 1
-    Sculele necesare pentru pregătirea profilelor și a montajului
-    Cum să faci lucrările de pregătire și montare a gardului Măgura 1
-    Când trebuie să folosești elemente de rigidizare a scândurilor 
-    Instrucțiuni de montaj vizuale (variantă cu scândură orizontală F120x24) – schema de montaj schițată pentru fiecare pas in parte

Modelul de gard “Măgura”, realizat din profile de lemn compozit (WPC), este un model de împrejmuire cu scânduri dispuse orizontal, paralel cu solul.
Pentru realizarea gardului de tip MAGURA 1 este nevoie de următoarele materiale:
•    uluca 102x20x4000 mm;
•    grinda 100x50x4000 mm;
•    stâlp 90x90;
•    suport metalic stâlp;
•    capac stâlp;
•    distanțiere (mici piese debitate din profilul 102x20).
•    Șuruburi de prindere 45x3,5 mm.

Scule necesare pentru a putea executa montajul 

Sculele necesare pentru a putea executa montajul gardului model Măgura 1 sunt următoarele: Circular cu pânza rotativa, mașină de găurit cu percuție, șurubelniță mecanică sau electrică, ciocan de cauciuc sau metal, nivelă, ruletă sau metru tâmplărie, creion sau marker, ochelari de protecție, burghie pentru beton, lemn și metal adecvate,  perie de sârmă, șaibe distanțiere. 

Montajul propriu-zis 

1.1    Debitarea și montarea profilelor verticale (F100x50) ce se montează pe stâlp.

Primul lucru pe care trebuie să il facem este să debităm la lungimea dorită cele două profile verticale ce se vor prinde pe stâlpii de beton. Pentru aceasta se verifică la un capăt perpendicularitatea capătului după care se debitează la lungimea dorită profilul. In funcție de dimensiunea profilului se execută 2,3,4 găuri in latura care se prinde de stâlpul de beton cu un burghiu adecvat șurubului de la diblul de fixare. Gaura se execută de obicei cu 1 mm mai mare decât diametrul șurubului ce trece prin ea. Latura care se găurește este cea opusă canalului.
Dupa executarea găurilor profilele se așază pe stâlp și se marchează pe stâlp poziția găurilor din profil. 
Se execută găuri in stâlp de diametru și lungimea conformă cu diblu care se va introduce in ele. După executarea găurii se introduc diblurile in găurile executate. 
Se poziționează profilul vertical pe stâlp și după caz se introduc șaibe distanțiere intre stâlp și profilul vertical astfel încât profilul vertical să fie perfect vertical .

1.2    Debitarea scândurilor orizontale (F102x40) și a distanțierelor dintre ele. 

Primul lucru pe care il facem este să măsurăm cu o ruletă sau un metru distanta intre cele două profile verticale, distanta măsurată in interiorul profilelor (până la nivelul șuruburilor de prindere pe stâlpi). Din această dimensiune se scad 2-3 cm și se obține lungimea de debitare a scândurilor. Deoarece profilele din WPC se dilată / contractă la variații ale temperaturii exterioare, dilatarea maximă la lungimi până la 200 cm este de 1-1,5 cm, se lasă in fiecare capăt un gol de 1-1,5 cm pentru dilatare și culisare.
In continuare vom debita scândurile la lungimea stabilită mai sus. Din capetele care rămân de la debitare (sau dintr-o scândură daca nu rămân capete) se taie bucăți de dimensiunea golului care se dorește sa fie intre doua scânduri consecutive.
Dupa debitarea profilul pentru distanțare se introduce capătul profilului in canalul din profilul vertical și se marchează lungimea distanțierului până la suprafața canalului , debitându-se ambele capete la lungimea respectivă, astfel obținem două distanțiere care vor intra in canale pentru fiecare scândură. Distanțierele astfel obținute se freacă cu peria de sârma pe fețele laterale pentru îndepărtarea peliculei lucioase .

1.3    Montarea scândurilor orizontale

Montajul scândurilor orizontale se începe cu scândura cea mai de de jos și prima dată se introduc cele două distanțiere in canal și se poziționează la nivelul profilului vertical. Acestea pot fi fixate in canal cu ajutorul unui adeziv de tip Kit de montaj.
După fixarea primelor distanțiere se introduce prima scândură prin culisare de sus in jos in canalele prevăzute in profilele verticale până ajunge pe distanțier.
Se introduce un nou set de distanțiere și se fixează in canale. 
Se introduce prin culisare o noua scândură.
Procedura se repeta până la introducerea ultimelor scânduri sau distanțiere dupa caz .

1.4    Nota Importantă 

•    Pentru lungimi ale scândurilor orizontale până la 150 cm  se procedează conform celor explicate mai sus.

•    Pentru lungimi ale scândurilor intre 150-200 cm este obligatoriu să se monteze la mijloc un element de rigidizare care se prinde cu șuruburi de fiecare scândură și in partea de jos se așază / prinde  pe soclu de beton .

•    Pentru lungimi mai mari de 200 cm acest model de gard nu se recomandă să se execute, sau se va executa cu precauțiile menționate anterior și mai jos.
 
•    Elementul de rigidizare poate fi o platbandă de metal , o țeavă metalica sau de aluminiu, un profil din WPC (stâlp) etc.  Acesta are rolul de a preveni curbarea profilelor la temperaturile ridicate din timpul verii sub acțiunea greutății proprii . Din testele și verificările făcute, am constatat că pentru lungimi mai mari de 150 cm intre două puncte de sprijin profilele din WPC prezintă in timp săgeată ca urmare a expunerii la căldură sub acțiunea greutății proprii.

Fotografia de mai jos reprezintă un exemplu „ASA NU!” in care lungimea unui panou de gard este mai mare de 200 cm și nu este utilizat nici un element de rigidizare.

Pentru cei care prefera instrucțiunile vizuale celor descrise in cuvinte, aveți mai jos instrucțiunile de montaj in varianta cu uluci celulare F 120 x 24 mm in loc de F 102x20 mm.  

Sperăm că informațiile furnizate sunt clare si că te-am convins că poți avea curaj si încredere in capabilitățile tale de a construi singur gardul pe care ti-l dorești. Consilierii noștri de vânzări te așteaptă pentru a-ți fi de ajutor in „expediția” ta de la achiziția profilelor si până la montarea gardului. 
Așteptăm sugestiile și întrebările tale la adresa: https://www.wpcromania.ro/contact.html

Dacă vrei să afli mai multe despre lemnul compozit și despre produsele Bencomp, vizitează site-ul nostru www.wpcromania.ro. Verifică in permanență rubrica de oferte aici și fii la curent cu ofertele noastre speciale, avem periodic promoții in derulare.  
Dacă vrei să citești mai multe articole și să vezi in interiorul acestora sfaturi, idei, fotografii pentru inspirație, ai la dispoziție link-ul următor: https://www.wpcromania.ro/articole.html sau zona de proiecte: https://www.wpcromania.ro/galerie-foto.html

Alege calitatea, alege profilele WPC Bencomp!




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%