Costel Vânătoru, preotul care crede şi cercetează

August 14 21:55 2022 by buzau.net

Preotul Costel Vânătoru trece cu uşurinţă din altar în solar

Părintele Costel Vânătoru, iconom stavrofor la Episcopia Buzăului şi Vrancei, este un preot aparte: când nu slujeşte în casa Domnului, el conduce o staţiune de cercetări legumicole, pe care se chinuieşte s-o apere de rechinii imobiliari.

Biroul directorului Costel Vâ­nă­toru e rece ca o chilie de pustnic. Să mai fie şi căldură în birourile şi în la­boratoarele Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Legumicolă (SCDL) Buzău, asta ar fi cu adevărat minune dumnezeiască acum, când datoriile la stat au ajuns la 18 miliarde şi tot cresc, pământurile staţiunii se împuţinează, utilajele se rup în bucăţi, clădirile se mută şi ele una după alta în curtea altora, cercetătorii pleacă, iar cei rămaşi nu-şi mai iau salariul.

Costel Vânătoru, de 42 de ani, preot, inginer agronom şi doctor în horticultură, cercetător ştiinţific principal, ştie că unde şi-au băgat prostia şi lăcomia cozile de drac nici rugăciunea nu ajută, nici strigătele lui disperate către toţi sfinţii surzi de pe scara administraţiei, de la primar până la preşedinte.

Nu aşa visa el viitorul staţiunii de cercetare când a păşit prima oară acolo, ca muncitor cu braţele. Căra gunoi, săpa şanţuri, plivea buruienile din sere, încărca saci şi în tot acest timp visa că, învăţând, într-o zi va ajunge să lucreze într-un laborator, la cercetare. Însă niciodată nu s-a gândit că va avea nenorocul ca, tocmai atunci când visul i se va fi împlinit, staţiunea să moară şi că tocmai el va fi acela care o va duce pe ultimul drum.

La Catedrala Episco­pală din Buzău, unde slujeşte, părintele Vânătoru e cunoscut ca un preot care nu ia niciodată bani de la credincioşi pentru slujbe. Nici nu are carte de muncă, precum confraţii săi, fiindcă el consideră preoţia o misiune pe care şi-a asumat-o, nu o meserie. Este duhovnicul preoţilor din episcopie şi se ocupă de formarea viitorilor preoţi, ceea ce înseamnă că în citadela Prea Sfinţitului Episcop Epifanie i s-a acordat toată încrederea. Asemenea şi dincolo, la staţiunea de cercetare. „Dar mă tem că e prea târziu. Poate ar trebui numiţi preoţi în funcţiile importante, măcar ei n-ar mai fura atât“, spune, fără să glumească, inginerul mecanic Constantin Vlad, meșterind la unul dintre ultimele tractoare ale stațiunii.

După slujba de la Catedrala Episco­pa­lă, părintele Costel Vâ­nătoru vine la biroul de la staţiunea de cercetare, îşi scoate veşmintele preoţeşti şi intră în clădire ca director, în haine civile, dar sigur nu lasă cu totul afară partea lui preoţească, pentru că angajaţii, care îl ştiu de când era muncitor la sere, îl privesc acum într-un fel sfios şi îi vorbesc cumva altfel. Unii îi zic chiar „părinte“, „părinte director“, mai ales că el binecuvântează mâncarea la cantină, blagoslo­veşte pe câte unul din mers şi îl invocă pe Dumnezeu când îşi pune semnă­tura pe vreun document: „Doamne-ajută!“.

Biroul friguros şi cu mobilier vechi, care scârţâie şi geme, e înseninat doar de luciul diplomelor obţinute de cercetători şi de o pianină nemţească la care, de când a devenit director, Costel Vânătoru a învăţat să cânte. Şi-a scris notele cu carioca pe clape, do, re, mi, semn că şi-a luat în serios şedinţele autodidacte de muzică.

De mic a avut, povesteşte el, în şagă, o dilemă așa, stendhaliană, o zbatere între verde şi negru: între agricultură şi preoţie. A putut să le împace pe amândouă. Preotul şi cercetătorul ştiinţific nu se află într-un conflict interior. Cercetătorul, descoperitorul unor noi soiuri de plante, nu simte că prin asta intervine în lucrarea lui Dumnezeu, că ar schimba-o în vreun fel. Pentru că, zice părintele director, Dumnezeu i-a lăsat omului privilegiul de a-i cunoaşte lucrarea. Iar pe de altă parte, el nici n-a operat mutaţii gene­tice în plante, nici nu poate fi vorba de aşa ceva la Buzău, ci a obţinut altele noi prin selecţie, a perpetuat de la o plantă la alta doar caracteristicile pe care a vrut el să le păstreze. De altfel, chiar Gregor Mendel, părintele gene­ticii, era un slujitor al Domnului, că­lugăr într-o mănăstire augusti­niană din Cehia.

Inginerul doctor Costel Vânătoru a creat şase noi soiuri de legume şi doi hibrizi, iar alte trei soiuri sunt la omologare. Le-a botezat cu nume dragi lui, din familie. Roşia Kristin, la care ţine cel mai mult, poartă numele soţiei. Citește articolul integral pe viorelilisoi.ro




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%