Cea mai mare școală în natură se află în județul Buzău

Octombrie 30 10:26 2022 by buzaulinreportaje.ro

Tânguie iarna izolată între zorii veseli și noaptea cea înțeleaptă de octombrie atât de blând încât îl asemeni bunătății mamei. Să stea de-o creangă mai răpusă de brumă și despuiată complet de frunze! Zic că e cale lungă de alean după frumusețea codrului de aici, de la intrarea în Monteoru, fix de-a dreapta drumului județean care se duce mai apoi singuratic înspre stațiunea cu izvoare sărate. Va zace ea iarna bine până are să ajungă aici ca să supere frumusețea pădurii de foioase!, scrie buzaulinreportaje.ro.

Cum să nu-i dai întâietate bucuriei, vieții însăși, când în jur e larmă de copii, covor moale de frunze sacrificate doar pentru bucurarea sufletului și învățarea micuților cu nemaipomenita natură!?

Azi explorăm! Nu singuri, ci intrăm în lumea SMART AVENTURA PARC de la Monteoru. 30 de minute din Buzău și până la parc. Strângem în palmă câte frunze au avut bunăvoința să se lase prinse, mirosim și luăm întâi la pas pădurea. E ceas de octombrie cel blând și darnic de vreme atât de bună că gândul merge spre vară și vreo două-trei săptămâni din noiembrie. Cam așa suntem în suflet! Iar când zâmbește de pe-un vârf de povârniș Camelia e semn că am făcut pact nu doar cu natura faină, ci și cu oamenii care au conturat aici cea mai mare școală în aer liber din județul Buzău. Ca să ajungem aici am apelat numărul de telefon 0767/51 54 55 Smart Aventura Parc, plus informații necesare de pe site-ul oficial https://aventurabuzau.ro/ .

O școală altfel în parcul smart de la Monteoru

Intrăm acum în cea mai mare sală de clasă din cea mai mare școală în natură din județul Buzău! Și are hectare bune de copaci zdraveni, ici-colo urme de ciuperci, covor continuu ce irizează ba în galben, ba în tonuri de maroniu, roșu și verde suprem și mai ales niște gazde cărora nu le spunem dascăli sau profesori, ci instructori de parc de aventură atât de bucuroși să ne dea binețe așa:

Camelia Enache, tânăra arhitectă pe care azi o regăsim altfel decât la deschiderea Smart Aventura Parc din Monteoru. Ne este și gazdă, dar și instructor în ateliere unice, simple, diversei mai ales printre copaci, cu soarele tovarăș de joacă și descoperiri. Tocmai de aceea, ochii orășeanului se prezintă de la metri distanță și spun despre oboseala urbană, lipsa de socializare, dorul de natură sau cum spune Camelia mai frumos…

Da, o altă școală! Cea care educă prin puterea naturii.

De zis bună ziua! am zis, echipați ca pentru aventură suntem, timp ne-am luat cu noi cam două ceasuri și chiar mai bine, deci mergem la școala din natură. Nu folosim în van cuvinte precum clasă sau școală pentru că noua structură a actualului an școlar pune în prim plan organizarea unor activități speciale în săptămâna verde și în săptămâna altfel. Sunt poate unicele ocazii când elevii pot realmente învăța în natură, nu musai în muzee, la cinema sau în cine știe ce alt fel de spații închise. Aici, la Monteoru, profesori de engleză și actorie,o elevă de liceu care pictează cu copiii, instructori de parc de avetură, voluntari în funcție de numărul de copii prezenți pot face diferențape care fiecare părinte o așteaptă – trăirea aparte în natură!

Sala de clasă în care ne invită azi Camelia nu are cei patru pereți clasici, are lumină naturală, aer ușor sărăturat, deh!, suntem la intrarea în bătrâna doamnă a turismului balneoclimateric românesc Sărata Monteoru. Nu ne așezăm în bancă, nu există, ci luăm loc în spațiul de food court. Dinspre căsuța din lemn dă să miroasă a clătite și gofre belgiene. Raluca se pregătește deja pentru o nouă zi cu copii dornici să parcurgă traseele de aventură, să caute semne ale trecerii sălbăticiunilor noaptea trecută prin pădure sau să ia parte la ateliere și mai apoi să servească ceva bun. Întâi ascultăm invitația Cameliei și apoi trecem la explorare.

Copiii deja merg pe drumul format de frunze, cele ce s-au strâns vârtej. Îi auzim cum pariază că pot forma un munte în care să se arunce pe rând fără să li se întâmple ceva. De la distanță mică față de ei, Andrei, instructor în parcul de aventură, ascultă fără să intervină. Are grijă de siguranța copiilor pe trasee, dar și oriunde aceștia aleg să se joace, în parc.

Acum când scriem, dăm repede căutare pe www.aventurabuzau.ro, site-ul oficial al parcului de aventură de la Monteoru pentru a afla detaliat despre atelierele la care pot lua parte copiii în parc, însă Camelia Enache explică foarte clar.

Școala aceasta cu singură clasă ce se întinde pe hectare întregi în pădurea de foioase de la Monteoru devine loc de spectacol pentru copii. Suntem atenți la explicațiile Cameliei, însă dresăm cumva auzul să meargă parțial după copii, în parcul de aventură. Cei la care devenim atenți sunt patru, de vârste mici. Trei își aleg să parcurgă trasee ușoare sau se joacă efectiv printre copaci. Însă spațiul acesta imens este explorat înmod regulat și la întreaga capacitate și de către elevi din clase mai mari și așa revenim la ideea ce ne leagă de structura actuală a anului școlar. Elevii vin în Smart Aventura Parc sub coordonarea dascălilor care aleg inteligent să efectueze aici una dintre activitățile din săptămâna...

Citește articolul integral pe buzaulinreportaje.ro.




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%