Cătunul Valea Puțului, exemplul grăitor al depopulării satelor. „Mai suntem câțiva bătrâni, apoi ne ducem și noi”

Depopularea satelor și orașelor României se vede acum și în cifre, după ultimul recensământ: suntem mai puțini cu peste un milion de cetățeni decât în urmă cu un deceniu. Mai îngrijorător este că, de la an la an, scade simțitor populația tânără, scrie adevarul.ro.
Satul are numai ulițe de pământ FOTO Iulian Bunilă
Comunitățile de la țară sunt cele mai afectate de fenomenul îmbătrânirii și, inevitabil, al depopulării României. Un astfel de exemplu l-am găsit la doar 20 de kilometri distanță de orașul Buzău, în cătunul Valea Puțului.
Maria Ilie are 82 de ani și este unul dintre puținii localnici din Valea Puțului. În cătunul ascuns între dealurile de lângă orașul Buzău doar o mână de oameni mai viețuiesc.
„Înainte eram mai mulți, dar acum te vezi unul cu altul cine știe când. Aici e o casă locuită, dincolo sunt două, trei curți părăsite, apoi iar o casă cu un bătrân, lângă magazin, jos, mai sunt două case. Aici era lume, dar s-a dus”, ne arată doamna Maria.
În jur, casele părăsite, doborâte de ploi, furtuni și zăpezi, sunt mai multe decât cele locuite. Pâlcul de case este atât de izolat încât mai des apar sălbăticiunile pe ulițe. „Era bine pe vremuri în Valea Puțului. Era tineret mult. Acum mai suntem doar vreo patru bătrâni, apoi ne ducem și noi și mai rămân doar câțiva”, ne spune doamna Maria.
Casele se ruinează de la un an la altul FOTO Iulian Bunilă
Localnicii din satul Valea Puțului erau cu sutele înainte de Revoluție, însă generațiile parcă s-au evaporat în mare grabă. Cei mai tineri dintre localnici au în jur...
Citește articolul integral pe adevarul.ro.
Se încarcă comentariile ... 0███████████████████100%
|