Caravana Jocurile Științei poposește două săptămâni la Muzeul Județean

Aprilie 4 08:47 2018 by observatorulbuzoian

Copiii și profesorii sunt invitați să interacționeze altfel cu știința în cadrul Caravanei Jocurile Științei, o expoziție interactivă intinerantă, care se va desfășura la Muzeul Județean Buzău, în perioada 19 – 27 aprilie 2018, în sala de expoziții temporare.

Proiectul este organizat de Muzeul Județean Buzău, instituție ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, în parteneriat cu Asociația Pro Cunoaștere și Orășelul Cunoașterii, și își propune să ofere copiilor, cadrelor didactice și părinților, o experiență inedită cu știința. Caravana Jocurile Științei se adresează copiilor de la 4 până la 14 ani și are ca scop stimularea interesului copiilor pentru știință și îmbunătățirea gradului de cunoaștere prin participarea la expoziția interactivă și la ateliere.

Caravana Jocurile Științei cuprinde un mini science center, constând într-o galerie formată din 30 de exponate interactive care ilustrează în mod distractiv legi din fizică – optică, mecanică, electricitate, echilibru etc. –, matematică, geografie, logică etc. Galeria expozițională a science center‑ului cuprinde diverse jocuri de IQ, Banca Muzicală, Pianul din linguri, Turnul din Hanoi, Oglinda distorsionată, instalație interactivă pentru teorema lui Pitagora, Kaleidoscop etc. Prin interacțiunea cu exponatele‑joc, copiii vor înțelege aplicabilitatea anumitor legi ale opticii, cum funcționează electricitatea, ce poți face cu forța aerului, densitatea lichidelor, de ce greutățile sunt percepute diferit în funcție de punctul și suprafața de sprijin, cum poți încărca o lanternă/un radio fără prize precum și multe alte fenomene interesante.

În cadrul Caravanei Jocurile Științei vor fi organizate și ateliere interactive pentru grupurile școlare. Atelierele sunt structurate în funcție de vârsta copiilor și le permit să lucreze individual la un proiect, în timp ce află informații despre anumite fenomene și legi ale științei. Participarea se face doar cu programare prealabilă la numărul de telefon 0723390449 și 0763656786.

Ateliere disponibile:

Iluzia optică sau cum ne păcălesc simțurile (copii 4–8 ani) – atelierul își propune să explice legile opticii și invită copiii să înțeleagă cum apar iluziile optice. Robotul echilibrist (copii 7–10 ani) – copiii se vor familiariza cu noțiuni de echilibru, centrul de greutate și vor experimenta și testa cu ajutorul unui roboțel. Moara de vânt (copii clasa a V-a) – vom face o incursiune în istoria și mecanismul morii de vânt. Atelierul va ajuta copiii să‑și construiască propria moară de vânt. Chimie&fizică distractivă (copii clasele VI–VIII) – împreună cu profesorii lor, elevii vor învăța să răspundă la întrebări precum: câtă energie este într-o bomboană? De ce se scufundă corpurile? Fumul este solid sau gaz? Câteva întrebări cu explicații științifice, dar amuzante.

„Caravana Jocurile Științei a pornit de la dorința de a oferi copiilor din cât mai multe zone ale țării o interacțiune inedită cu știința. În ultimii ani, s-a conturat în România un nucleu de organizații care promovează stimularea interesului copiilor, părinților și a profesorilor pentru știință, prin acțiuni și centre de tip science center, însă majoritatea sunt în București. Noi ne‑am propus să venim în întâmpinarea copiilor din țară și să le oferim alternative de cunoaștere prin experimente practice, exponate interactive, astfel încât cunoștințele teoretice pe care le acumulează la școală să fie mult mai ușor de asimilat și de înțeles. Credem că putem apropia copiii de științele exacte, dacă folosim instrumentele potrivite”, explică Ana Maria Roată Palade, fondatorul Asociației Pro Cunoaștere și coordonatorul proiectului.

Accesul la expoziție se face de marți până duminică, în baza de programare la numărul de telefon 0723 390 449 sau 0763 656 786, iar prețul biletului este 12 lei.

Caravana Jocurile Științei Buzău este sprijinită de Cris Tim, Orange România, Rotary Club Buzău și Radio România Cultural.

Citește mai mult ...


Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%