Buzăul, invitat la Forumul regional LabelFrancEducation • Opinia Buzău

Martie 4 22:00 2018 by opiniabuzau

Buzăul a fost invitat, la sfârşitul lunii trecute, la forumul regional LabelFrancEducation, organizat, la Bucureşti, de Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România. Evenimentul a fost dedicat promovării excelenţei în învăţământul bilingv francofon din nouă ţări din Europa Centrală, Orientală şi Baltică: Bulgaria, Cehia, Letonia, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Slovacia, Ungaria.

Din partea Buzăului au fost prezenţi la forum Maria Monalisa Pleşea (inspector de limbi romanice în IŞJ şi director al Centrului Cultural Francofon Buzău), prof. Camelia Voicu (director al Colegiului „Mihai Eminescu) şi prof. Florentina Dobre (responsabila filierei francofone de la Colegiul  Eminescu).

„Forumul ne-a oferit multiple ocazii de a promova proiectele francofone organizate de IŞJ Buzău, Centrul Cultural Francofon Buzău şi Colegiul Naţional <Mihai Eminescu>, prezent, din 2010, pe harta celor 25 de licee din România unde se organizează învăţământ bilingv francofon: Festivalul de teatru <Eugen Ionescu>, Festivalul de muzică francofonă Francochanson, Tabăra internaţională a francofoniei. Am lucrat în echipe internaţionale pentru a propune strategii de promovare a învăţământului bilingv francofon, valorificând informaţiile esenţiale transmise în cadrul celor trei ateliere de lucru: <Perfecţionarea profesorilor implicaţi în învăţământul bilingv francofon>, <Valorizarea labelului Franceducation>, <Crearea unui ecosistem francofon>. În timpul discuţiilor organizate în şedinţele plenare, am descoperit particularităţi ale învăţământului bilingv francofon în ţările participante. De exemplu, în Bulgaria, acest tip de învăţământ se derulează de 60 de ani, în Republica Moldova, învăţământul bilingv francofon începe încă din învăţământul primar, iar în învăţământul gimnazial elevii moldoveni studiază deja alte discipline în limba franceză. În Bulgaria şi Ungaria, angajarea profesorilor care predau la această filieră se realizează la nivelul unităţii de învăţământ”, a declarat Maria Monalisa Pleşea.

Citește mai mult ...


Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%