Război în învățământ! Sindicaliștii acuză presiuni, IȘJ respinge

Martie 4 19:57 2018 by buzau.net

Luni dimineață începe simularea Evaluării Naționale. Prima probă este cea scrisă la limba și literatura română , programată să înceapă la ora 9,00. Subiectele de simulare vor respectă programa valabilă pentru Evaluarea Națională, iar modul de desfășurare a testării este cel de la examenul propriu-zis. La sfîrșitul săptămînii trecute, sindicaliștii din Educație au anunțat că declanșează proteste și că vor boicota examenele naționale. Sindicatul Învățământului Preuniversitar Buzău a strîns semnături pentru boicotarea simulării Evaluării Naționale. Circa 80 % dintre membrii de sindicat au fost de acord cu acțiunea sindicală, dar, între timp, lucrurile s-au schimbat. Sindicaliștii acuză presiuni din partea conducerii Inspectoratului Școlar prin intermediuld irectorilor de la centrele de evaluare.

”Au fost sunați membri de sindicat, cadre didactice care sunt suplinitori și nu au un loc de muncă stabil. Au fost întrebați și li s-a sugerat să se prezinte luni la școală. Acești oameni nu au cum să refuze pentru că, din toamnă, nu au certitudinea ocupării unui post. Este o presiune pe care noi nu o putem accepta!” a declarat liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Buzău, Ion Dobre.

De partea cealaltă, conducerea Inspectoratului Școlar Județean respinge orice presiune exercitată asupra membrilor de sindicat. Inspectorul școlar general Florina Stoian spune că a discutat cu directorii pentru a se asigura de buna desfășurare a simulării de astăzi: ”Chiar de vineri seara am discutat cu directorii. Ieri și astăzi (n.r. –duminică) toți ne-au confirmat că vor desfășura simularea în condiții normale. Eu nu m-am implicat în activitatea sindicatului, este dreptul dumnealor să organizeze acțiuni, nu am făcut presiuni asupra nimănui. Am discutat cu directorii ca, dacă au probleme, să le trimitem profesori din alte școli pentru a supraveghea simularea Evaluării Naționale.”

Așa stînd lucrurile, sindicaliștii nu pot estima ce impact va mai avea boicotul pe care l-au anunțat pentru evaluarea care începe luni. ”În ce măsură au reușit să schimbe opțiunea oamenilor, încă nu lștim. Noi știm că peste 80% din personalul unor școli au semnat pentru neparticipare. Cum vor evolua lucrurile o să vedem!” a mai declarat liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.

Cadrele didactice sunt nemulțumite de faptul că grilele de salarizare pentru personalul din sistem nu au fost negociate, ci impuse. Totodată, sindicaliștii solicită ca sporurile și indemnizațiile să fie calculate prin raportare la salariul de bază majorat din 2018 și nu la cel din 2016.

Sursa: sansanews.ro (Cătălina Jingoiu)




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%