Buzăul deține diamantul care poate duce la scăderea prețului apei potabile

August 29 16:54 2022 by buzaulinreportaje.ro

■Județul Buzău nu are o sursă alternativă de apă potabilă în caz de pandemie a apei, așa cum anunță OMS că va exista în viitor, scrie buzaulinreportaje.ro.

■Autorități din domeniul apei, dar și din mediul administrativ și executiv județean s-au întâlnit la Siriu pentru a pune în discuție un celebru proiect scris în 2008.

■Diamantul apei potabile din Buzău este în mod exclusiv barajul Siriu.

■1 mc/s = unul dintre cele mai mari volume de apă din România ar putea fi livrat buzoienilor și ar putea duce prețul apei la Buzău la un minim istoric național! Chiar sub 3 lei/mc!

Apa a devenit în ultimii ani cea mai rară marfă de pe pământ și s-a urcat în vârful topului alimentelor cele mai căutate de către oameni. Cele mai vechi state ale lumii desfășoară precum în antichitate războaie pentru apă, iar construcția de baraje devine problemă de strategie interstatală. La noi nu este cazul încă și tocmai de aceea nu devenim conștienți că apa, alimentul deja neprețuit, se împuținează și în România. Pionieri ai infrastructurii apei potabile, dar și binecuvântați cu un bazin hidrografic încă bogat, noi, buzoienii ne pregătim sania înainte ca iarna grea a apei potabile să vină – autoritățile din domeniu scot din sertar cel mai mare proiect scris vreodată în România pentru alimentarea cu apă potabilă din al doilea mare baraj al țării, barajul Siriu. Între ele, autoritățile promit inclusiv discuții politice astfel încât județul Buzău să aibă și o primă sursă alternativă de apă, dar și apă potabilă până în satele din Bărăgan fără grija zilei de mâine. 2023 este an definitoriu pentru startul acestui megaproiect pe apă!

O stație strategică de tratare a apei

Probabil unul dintre cele mai vizibile evenimente din județul Buzău, din ultimele luni, a avut loc pe 24 august 2022 sus, în curtea Stației de Tratare Apă de la Siriu – edificiu construit în 1975 și modernizat dincolo de anul 2000. Prezenți la evenimentul organizat de către conducerea Companiei de Apă Buzău au fost deopotrivă beneficiarii stației, comuna Siriu și orașul Nehoiu, reprezentați de către primarii acestor două unități teritorial-administrative, Dragoș Voicu, respectiv Ionuț Milea, dar și autorități administrative județene– vicepreședintele Consiliului Județean Buzău, Adrian Robert Petre, subprefectul Gabriel Ilie sau Constantin Raicu, reprezentant al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Buzău 2008, desigur și organizatorii, specialiști ai CAB, directorul general Simona Săvulescu, Constantin Morărașu, șeful punctelor CAB de pe Valea Buzăului, Răzvan Isopencu, inginer în cadrul CAB și gazda Anica Pantel, șeful stației din Siriu.

Scopul este clar – prezentarea uneia dintre cele mai importante stații de tratare a apei din județul Buzău, plus actualizarea ideii scrisă în 2008 în cel mai complex proiect realizat probabil vreodată în județul Buzău – proiect ce se referă la alimentarea cu apă potabilă din barajul Siriu a minim 80 la sută dintre localitățile județului care de altfel, vor spune imediat specialiștii buzoieni, dar și autorul proiectului, nu are o alternativă în cazul în care seceta ne lasă fără apă.

Soarele molcom îmbie la o prezentare pe măsura subiectului. La câteva zeci de metri, colosul cu miez din argilă și peste 155 de milioane de metri cubi de apă își varsă eternitatea metru cub cu metru cub potrivit prevederilor prezentului – maxim 70 de mc/h de apă se duc în stația Siriu, o bună parte din apă produce curent electric în aval, în Nehoiu, dar și protejează împotriva inundațiilor când e cazul. Barajul Siriu a fost construit din 1972 și până în 1994, iar specialiștii acelor vremuri au prevăzut ca apa barajului să ude și 50.000 de hectare din Bărăgan, să asigure apa potabilă pentru orașul Buzău și 80 la sută dintre localitățile județului, la necaz și Brăilei, dar nu a fost să fie întocmai.

Răzvan Isopencu este inginer în cadrul CAB. Îl știm deja că este un excelent vorbitor și calm prezentator al aspectelor ce țin de partea tehnică a acestor subiecte. La Amaru, pe 29 iunie 2022, a explicat răbdător ce înseamnă apeductul care pornește din Lipia, azi care este scopul barajului Siriu. Ascultăm!

Stația de tratare apă Siriu a fost construită la trei ani după pornirea șantierului pentru baraj. Azi, este certitudinea sănătății a 825 de gospodării din Siriu și pentru altele 3.500 din orașul Nehoiu. Anica Pantel este șefa acestei stații strategice. Ascultați-i prezentarea!

Doamna aceasta deosebită lucrează în stație de 32 de ani. Știe clar că apa potabilizată în stație consumă doar 40 la sută din puterea edificiului.

Mergem într-un tur care devine interesant și pentru oaspeții organizatorilor CAB. O oră mai târziu ajungem să observăm că liderul din birou are nevoie de aspecte practice ca să înțeleagă cât de importantă devine cana cu apă a buzoianului. Mergem după Anica Pantel, șefa Stației de Tratare Apă Siriu și ascultăm cu atenție cum o mică parte din apa din colosalul baraj Siriu este potablizată pentru doar o mică parte dintre buzoieni.

O fabrică de apă ce se bucură de binefacerea barajului Siriu! Bine, și peste 4.300 de gospodării ce primesc fără grijă apă de cea mai bună calitate. În 2008 scria negru pe alb că...

Citește articolul integral pe buzaulinreportaje.ro.




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%