Buzău: Ceremonie de dezvelire a monumentului dedicat primului globe-trotter român, Dumitru Dan

Ceremonia de dezvelire a monumentului dedicat geografului Dumitru Dan (1889-1979), considerat primul globe-trotter român, care în perioada 1910-1916 a efectuat circa 100.000 de kilometri pe jos, străbătând cinci continente, trei oceane, 74 de țări, 30 de colonii și peste 1.500 de orașe, a avut loc luni la Cimitirul Eroilor din Buzău.
Monumentul este format dintr-un bust, o pereche de opinci și un glob pământesc.
Lucrările de amenajare ale monumentului amplasat la mormântul din Cimitirul Eroilor s-au realizat din inițiativa strănepotului geografului, Gheorghe Dan, conferențiar dr. la Universitatea "Ovidiu: din Constanța.
"Dumitru Dan a fost urmașul unor răzeși liberi cu dorința de dreptate și de cunoaștere, a fost un om cult și foarte educat, cu studii la Sorbona, de o cutezanță deosebită, care a prezentat România și românismul în întreaga lume", a declarat, în cadrul evenimentului, Gheorghe Dan.
Personalitatea și performanța sportivă a primului globe-trotter român au fost evidențiate și de profesorul universitar Silviu Neguț de la Academia de Studii Economice din București.
Evenimentul cultural este o continuare a proiectului internațional "Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci", derulat de Muzeul Județean Buzău în perioada 2015-2016.
În perioada 1910-1916, Dumitru Dan a participat împreună cu Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pascu, toți studenți la Universitatea Sorbona din Paris, la un concurs în jurul lumii organizat de Touring Club de France, călătoria purtându-i pe cinci continente, trei oceane, 74 de țări, 30 de colonii și peste 1.500 de orașe. Dumitru Dan a fost singurul care a terminat competiția.
AGERPRES/(A — autor: Dorin Ivan, editor: Oana Popescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Se încarcă comentariile ... 0███████████████████100%
|