Cum se vor corecta teze la la BAC

Octombrie 30 09:33 2017 by buzau.net

O nouă modificare a apărut în privinţa examenului de Bacalaureat. Tezele vor fi scanate şi trimise în mod aleator profesorilor corectori din ţară, care vor corecta în faţa calculatorului, acasă. Altă noutate o constituie susținerea probelor orale la Bacalaureat în luna februarie, iar profesorii nu vor mai putea anunța în clasă notele la teste, urmînd ca fiecare elev să afle doar nota obținută de el. De altfel, nici rezultatele la examenele de Bac și Evaluare Națională nu vor mai fi publicate la școli și pe internet, ci fiecare elev va avea un cod care îi va da acces la propria medie. Noile reglementări ale Ministerului Educației au fost transmise managerilor de școli de profesorul Gheorghe Lazăr, inspector școlar general, în cadrul Reuniunii Anuale de Management Instituțional care a avut loc ieri.

Toate lucrările vor fi încărcate online

Se pare că a trecut vremea tezelor la Bacalaureat și Evaluare Națională corectate cu roșu. Tezele vor fi scanate și transmise în mod aleator profesorilor corectori, aceștia putînd corecta de acasă sau chiar din concediu, apelînd la un centru de corectare doar dacă nu au acasă un calculator. În acest mod, teza unui elev din Buzău poate fi corectată, de exemplu, de un profesor din Timișoara și de unul din Iași. În cazul în care se va face contestație, teza va fi recorectată de alți doi profesori. Din cele patru note obținute, în calcularea mediei finale vor fi eliminate cea mai mare și cea mai mică notă, făcîndu-se media dintre celelalte două note rămase. Mai concret, lucrările scrise ale elevilor vor fi scanate și încărcate online pe un server al Serviciului de Telecomunicații Speciale, fiecare elev va primi un cod de bare pentru identificare, cod care va și secretiza lucrarea, iar profesorii din comisiile de examinare vor corecta tezele din fața calculatorului. Elevii vor folosi același cod și pentru a-și afla rezultatele, fiind primul an în care nici notele de la examenul de Bacalaureat, nici de la Evaluarea Națională nu vor mai fi publicate la unitățile de învățămînt sau pe internet.

Se va respecta dreptul la intimitate al elevului

Se pare că anul şcolar 2017-2018 este anul schimbărilor majore. Probele orale ale Bacalaureatului urmează să fie susținute cu patru luni mai devreme decît acum, adică în luna februarie, iar în vară să se dea doar probele scrise. Potrivit unui calendar stabilit de Ministerul Educației, candidații ar urma să se înscrie în perioada 29 ianuarie - 2 februarie, iar eva­luarea competențelor lingvistice, digitale și într-o limbă de circulație internațională să fie susținute între 12 și 22 februarie 2018. Probele scrise la cele trei discipline vor fi susținute în perioada 25 - 28 iunie 2018, urmînd ca pe 4 iulie să fie pu­blicate primele rezultate, iar cele finale, după soluționarea contestațiilor, să fie afișate pe data de 9 iulie. Printre modificările anunțate Ministerul Educației este și aceea că profesorii nu mai au dreptul să citească notele obținute de elevi la diferite evaluări scrise sau orale în fața clasei, pe motiv că fiecare elev are dreptul la intimitate, iar dacă ia o notă mică nu trebuie să se simtă discriminat față de colegii săi care au obținut rezultate mai bune. Cu alte cuvinte, totul va fi secret, începînd cu notele din lucrările de control și terminînd cu cele de la examenul de Bacalaureat.

Sursa: sansanews.ro (Florina Arghir Popescu)




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%