Avea doar 18 ani | Poveste de viață impresionantă

Decembrie 15 20:26 2019 by buzau.net

Cazul tânărului găsit, mort, în heleșteul din Parcul Tineretului scoate din nou la suprafață drama tinerilor care parasesc centrele de plasament dupa 18 ani. Traiul din aceste instituții pare ca ii conduce negreșit catre esec social.

Desi sunt sprijiniti in gasirea unui loc de munca, cei mai multi esueaza si nu reusesc sa se integreze in societate.

Autoritatile de stat sunt obligate sa creeze un sistem complex de instrumente de sprijin si servicii pentru tinerii care parasesc centrele de plasament însă ceva pare ca nu funcționează și vocile acestor copii rămân neauzite.

Fara modele de viata acceptate social si fara un atasament pozitiv, pentru tinerii care ies din sistem exista o mare probabilitate de esec în pastrarea locului de munca, mai mare decât a unui tânar crescut si înconjurat de dragostea unei familii. De altfel, reprezentantii direcției de asistenta sociala spun ca exista foarte multe situatii când tinerii au refuzat slujbele care le-au fost oferite.

Tinerii sunt încurajati sa lucreze, iar ajutorul oferit presupune sfaturi cum sa isi întocmeasca un CV, cum sa se prezinte la interviuri sau îndrumari spre bursele locurilor de munca organizate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Intentia este sa învete sa se descurce singuri. Cu toate eforturile depuse de reprezentantii directiei, multora le este greu sa pastreze un loc de munca.

"Nu pot să înțeleg ce s-a întâmplat și nici nu vreau să cred ce se spune! L-am crescut pe acest copil în Sf. Altar alături de copiii mei și de ceilalți, l-am spovedit și l-am împărtășit de mic. Era un copil ascultător, cu nădejde și credință în Dumnezeu. Dacă s-a schimbat atât de mult după ce a plecat de la Mlăjet și a ajuns într-o situație atât de disperată, fără ca cineva să observe, este și dovada unui sistem de asistență socială defect, care nu le oferă acestor copii șanse reale la o viață normală. Pe ei îi aduce barca de salvare doar până la 100 de metri de mal unde îi aruncă în apă fără să-i pese dacă au învățat sau nu să înoate. Un suflet de om față de care familia lui, satul român, noi, toți, am eșuat lamentabil!!! Dumnezeu să îl ierte și să ne ierte și pe noi! " asa suna mesajul postat în aceasta seara de preotul parohiei Mlajet.

"Nici nu stiu cum sa incep, sau ce sa spun... Sunt șocat, ca toti prietenii tai.... Nu stiu ce s-a întâmplat sau cum... Sau de ce nu ai apelat la noi, la toti pe care ne numeai frati, surori, prieteni sau cum ne considerai. Ai fost un baiat super de treaba, un prieten foarte bun.... (...)
Mereu o sa imi aduc aminte de expresia ta sincera si de veselia cu care ma intampinai de fiecare data cand ne gaseam!!"

Astfel, zeci de mesaje au umplut peretele paginii tânărului Vasile Burtea, mesaje în care prietenii și cunoscuții își arata aprecierea fata de calitățile tanaruluu și regretul sincer pentru terecerea lui în neființă, mult prea devreme.





Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%