Angajatele unui centru de plasament, acuzate că bat copiii cu dizabilităţi şi că fură din mâncare. „Dă-le, să zacă. Să te ştie de frică. Dă-le la baie, pe furiş

Iulie 4 15:16 2018 by buzau.net

Două angajate ale unui centru din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova sunt anchetate, după ce au fost reclamate că au agresat copiii şi le-au furat din mâncare. În căminul respectiv se află în plasament zeci de copii de toate vârstele, toţi cu dizabilităţi severe.

Dezvăluirile despre posibilul comportament agresiv al celor două angajate ale Centrului de Servicii Comunitare ”Sf. Andrei” din Ploieşti au fost făcute de un bărbat care a intrat întâmplător în posesia unor dovezi care relevă tratamentul inuman la care sunt supuşi copiii aflaţi în plasament.

”O sfătuia cum să se comporte”

A.E., din Ploieşti, susţine că a intrat în posesia unor convorbiri pe WhatsApp între două dintre îngrijitoarele centrului. Din discuţiile purtate reiese că una dintre ele se angajase recent la DGASPC, iar cea de-a doua, mai veche în sistem, îşi învăţa colega cum să se comporte cu copiii ”ca să nu o ia razna”.

”O sfătuia cum să se comporte, iar după acele sfaturi a şi pus în practică. Am tras concluzia asta când am citit că scria că l-a bătut şi ea pe unul şi spera să nu o spună şi să nu fi fost văzută pe camere, multe aspecte de genul acesta. Cam din două în două zile spunea că l-a bătut pe ălă, plus că dă şi atenţii ca să rămână pe această poziţie de educator sau ce e ea acolo. Atenţii chiar şi sub formă de bani, spune că <<dă-i o sută ca să fii bine văzută, să faci ore de weekend ca să ieşi mai bine la salariu>>”, a declarat bărbatul.

Bărbatul recunoaşte că una dintre protagonistele discuţiilor este fosta lui soţie, cu care se află în proces de divorţ. Când a plecat de acasă, femeia a lăsat telefonul, pentru că aparatul şi contractul erau pe numele soţului. Acesta din urmă a vrut să-i dea telefonul copilului, dar mai întâi a vrut să şteargă tot din memoria dispozitivului. Atunci a descoperit discuţiile incriminatoare. A decis să apeleze la presă, după ce a văzut că reprezentanţii DGASPC Prahova, unde a depus două plângeri în urmă cu mai mult timp, nu i-au dat niciun un răspuns cu privire la cele sesizate.

”Cât l-am bătut eu pe ăla...dacă ar şti să spună”,

Potrivit acestuia, discuţiile dintre cele două angajate sunt dintre cele mai şcoante, iar bătaia pare să fie un mod de a-i educa pe copiii mai obraznici aflaţi în plasament.

 ”Când dai...nu îi previi. Te uiţi, dai cât poţi şi îi spui: să nu mai strig la tine de două ori că îţi crăp capul. Nu stai să îl priveşti pe copil şi apoi dai”, ”De mâine pleacă şeful. Poţi să dai liniştită”, ”Dă-le să zacă. Să te ştie de frică. Acum la început. S îi bate rău. Ai văzut cum ascultă ăia de ea? Dă-le la baie pe furiş”, sunt doar câteva din sfaturile primte de noua angajată a Centrului de plasament

 ”Când dai...nu îi previi. Te uiţi, dai cât poţi şi îi spui: să nu mai strig la tine de două ori că îţi crăp capul. Nu stai să îl priveşti pe copil şi apoi dai”, ”De mâine pleacă şeful. Poţi să dai liniştită”, ”Dă-le să zacă. Să te şite de frică

N., îngrijitoarea mai veche din Centrul Sf Andrei din Ploieşti, îi povesteşte colegei recent angajate cât de tare îi bate pe copiii neascultători oriunde îi prinde şi nu este văzută de către şefi. ”P-ăia i-aş face să nu sufle când aş striga la ei. Dă-le pe furiş. Pe mine nu m-a văzut nimeni până acum o lună şi ceva. Unde îl prindeam îi dădeam. Pe scări când coboram la masă...oriunde. Fă-te ascultată. Uită-te în jur şi dă”.

Îngrijitoarele par că profită de handicapul psihic al copiilor pe care nu i-ar lua nimeni în considerare în cazul în care ar putea să reclame că sunt abuzaţi.

”Te obişnuieşti. Tot cu răutate în voce şi în uitătură. Şi nu toţi sunt răi. Codru ăla, restul îi ţin din vorbe. Cât l-am bătut eu pe ăla...dacă ar şti să spună”, este o altă mărturisire a îngrijitoarei cu experienţă.

Noua angajată îi mărturiseşte şi ea colegei sale că la început s-a ferit de şefi să-i bată pe copii, dar după câteva săptămâni de la semnarea contractului, bătaia devenise o obişnuinţă, ceva aproape firesc.

”Dar mi-a fost aşa... că zic sunt la început şi să nu spună careva că-i bat.... Dar acum le dau şi eu...”, recunoaşte C în discuţia cu N.

”Nu controleaz,ă că şi ei mănâncă de acolo şi li se dă de toate“

În afară de faptul că cele două îngrijitoare aveau un comportament agresiv cu copiii internaţi în Centrul din Ploieşti, se pare că sustrăgeau pe ascuns şi din mâncare celor mici. Ba chiar N o îndemna pe noua venită să ia acasă dulciuri, sucuri, prosoape sau lenjerii de pat şi o învăţa cum să treacă de portar fără să fie controlată în geantă, după cum reiese din schimbul de mesaje.

Sursa: adevarul.ro





Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%