8 locuri nestiute, de unde nu ai mai vrea sa pleci

Decembrie 9 11:01 2021 by buzau.net

Top 8 pensiuni de poveste. Mai tineti minte casuta bunicii unde, cand intrai, adolescent fiind, te mai loveai cu capul de vreo grinda? Va lipseste mirosul de gutuie, de lemn vechi sau taraitul linistitor al greierilor in iarba? Ei bine, mai sunt locuri care pastreaza autenticitatea satului romanesc. , scrie calatorinbascheti.ro.

CASA GLOD

Casa Glod din Muntii Apuseni va poate duce acolo, in copilarie, in acele vremuri de nesters, imprimate in noi, si, parca, prea degraba alungate de modernitate. E un loc original, autentic taranesc, unde orasul cu al lui zgomot este lasat, jos, in vale. Doi tineri din Braila, care au muncit in Italia, au adus la viata trei case vechi de peste o suta de ani, in munti, intre Alba si Hunedoara, in apropiere de Cheile Glodului. Le-au stramutat, bucata cu bucata, tocmai din Maramuresul traditional si au facut 15 locuri de cazare pentru turistul prea satul de atatea betoane. Este ca o intoarcere in timp, spre natura, spre romanismul pur. Fotografiile vorbesc de la sine. Nu le mai descriu eu. Tip: veti dormi pe saltele umplute cu fan si lavanda. Suna bine, nu?

CUM AJUNGI?

Glod este la 47 km de Paltinis si la 50 km de Alba Iulia.

CAT COSTA?

Află mai multe AICI.

CE POTI FACE IN ZONA?

Sa vedeti minunile naturii: Cheile Glodului, Cheile Caprei, Pesterea Feciorilor, Gaura Fara Fund si sa vizitati Manastirea Cheile Cibului, Negraia-Patrangeni.

CASUTA BUNICII DIN BRAN

Chiar si in mult prea turisticul Bran, mai poti gasi o cazare, simpla, ca acum o suta de ani. Casuta Bunicii din satul Simon este o bijuterie traditionala. Vine tocmai din 1910 si este amplasata in mijlocul naturii, pe coama dealului Balaban, inconjurata de o gradina imensa. Ca-n rai! Este renovata complet, cu mobilier restaurat din acele vremuri. Numai bun sa-ti tragi sufletul in aer curat si intr-un peisaj bun de pus pe desktop, mai ales ca este marginita de Muntii Bucegi, Piatra Craiului si Tara Barsei. Se inchiriaza “la cheie” pentru 4 persoane, este catalogata de Ministerul Turismului cu trei stele. Are doua camere duble, fiecare cu baie proprie.

CUM AJUNGI?

Este situata la 8 kilometri de Castelul Bran si la 12 km de partia de schi Zanoaga.

CAT COSTA?

Află mai multe AICI.

CE POTI FACE IN ZONA?

Castelul Bran, Cetatea Rasnov, Culorul Rucar Bran, Pestera Dambovicioarei, Pestera Valea Cetatii.

GOSPODARIA LUI NEA ION

Cine a ajuns in Vama Buzaului nu se poate sa nu fi auzit de Gospodaria lui Nea Ion, una dintre cele mai frumoase pensiuni din zona, care pastreaza inca vii traditiile locului. Nu e doar o simpla gospodarie, ci un adevarat muzeu taranesc. Doua case vechi, una construita in 1908, iar cealalta, in 1932, ofera turistilor 16 locuri de cazare taranesti si boieresti, dupa mofturi, gust si pretentii. Mobilierul din fiecare camera dateaza din perioada anilor 1800-1900 si este stil Ludovic al XVI-lea si baroc, reconditionat dintr-o veche casa boiereasca. Sala de mese este amenajata intr-un fost grajd, decorata cu obiecte si covoare vechi, stergare si mese de lemn. Pensiunea este a familiei Anghel care a vrut sa conserve casele, fix asa, cum erau ele, neatinse de timp.

CUM AJUNGI?

Orasul Brasov este la 45 km de Gospodaria Lui Nea Ion.

CAT COSTA?

Află mai multe AICI.

CE POTI FACE IN ZONA?

Pensiunea este in vecinatatea Masivului Ciucas, langa Pasul Tabla Butii, in zona Lacului Vulturilor, langa Cascada Urlatoarea din Vama Buzaului si la 7 kilometri de Rezervatia naturala Valea Zimbrilor. Puteti inchiria o bicicleta, puteti face echitatie, rafting pe Buzau sau lua cina in costume traditionale.

ENISALA SAFARI VILLAGE

E un loc fabulos, situat pe coasta unui deal, aproape de malul Lacului Razelm. E la poarta de intrare in Delta Dunarii, in satul Enisala din Dobrogea. Aici, puteti cunoaste, cu adevarat, traditia dobrogeana si viata oamenilor Deltei. Complexul se intinde pe 14.000 de metri patrati si este format din patru case traditionale care au, in total, 16 camere. Locuintele au fost cumparate din satul cu populatie preponderent turca, si au fost reconditionate cu materiale traditionale. Bucatele servite la masa sunt eco, bazate pe retete locale si produse din zona. Este acea bucata de Romanie unde poti sa te linistesti si sa asculti curgerea domoala a timpului. Accesul se face pe baza de recomandare sau prin rezervare prealabila.

CUM AJUNGI?

La trei ore de Bucuresti, in satul Enisala.

CAT COSTA?

Află mai multe AICI.

CE POTI FACE IN ZONA?

Puteti pescui sau privi pasarile Deltei. Puteti vizita Muzeul Taranesc Enisala, Fortareata Enisala, Lacul Razelm sau puteti participa la slujba de dimineata a lipovenilor – utrenia. Si safari de fotografie, turul manastilor din zona sau o excursie de o zi in muntii Macin, suna bine, nu?

HANUL BALABAN

Trecem acum la alt loc de poveste din zona Branului: Hanul Balaban, aflat in satul Simon, ascuns printre dealurile pitoresti ale Transilvaniei, departe de tot ce inseamna viata agitata. Nu e un loc pe care sa-l gasesti peste tot pe Internet, ci e acea perla inca nedescoperita. Privelistea merita tot efortul de a ajunge sus, pe munte. Pensiunea a fost ridicata respectand arhitectura unei case vechi din satul Magura, tot din Brasov, care, acum, este expusa in Muzeul Astra din Sibiu. Constructia este noua, totul a fost realizat manual si cu multa grija la detalii: de la mobilierul pictat de oamenii locului cu elemente romanesti, acoperisul minutios facut pana la barnele prinse, ca in vechime, cu ajutorul cuielor de lemn. Sunt trei case – Corpul Principal, Casa Taraneasca (veche de o suta de ani) si Centrul Business. In total, sunt 20 camere rustice. Izolarea locului si peisajul i-au placut mult si actorului american, Nicholas Cage, care a stat cateva zile aici, cand a filmat in Romania.

CUM AJUNGI?

Hanul Balaban se afla, la 4 kilometri de drumul principal din Simon, Bran. Musai, trebuie sa aveti o masina de teren ca sa ajungeti aici, daca nu, o puteti lasa in parcata in vale, cam  400 de metri de han.

CAT COSTA?

Camera single este 100 de euro pe noapte, iar dubla, 150 euro noapte, cu doua mese incluse.

CE POTI FACE IN ZONA?

Castelul Bran este foarte aproape, iar la 40 de minute de mers cu masina sunt partiile de schi din Poiana Brasov, orasul Brasov si tot in apropiere este si Rasnovul, cu Cetatea Rasnov.

CASA BUNICULUI DIN VISTISOARA

Casa Bunicului este o pensiune agroturistica aflata in Valea Vistisoara. Este casa unde sa te retragi cand simti ca nu mai poti si trebuie sa o iei de la capat. Este liniste, aer curat si bucate alese, gustoase, ca la tara. Ce-ti poti dori mai mult ca sa-ti dai un restart? Curtea este spatioasa si bine ingrijita si te duce cu gandul la gradina in care iti petreceai verile in copilarie. Povestea locului incepe cu strabunicul Nicolae Borza, care a cumparat terenul acum 100 de ani. S-au luptat sa nu fie colectivizat si, in ani, a revenit fiului lor care, aici, s-a refacut dupa ani in inchisorile comuniste. Este o casa de vacanta pentru familie, iese din tiparele comercialului si ofera turistului liniste si relaxare.

CUM AJUNGI?

Pensiunea este situata la 73 de kilometri distanta de Sibiu.

CAT COSTA?

Află mai multe AICI.

CE POTI FACE IN ZONA?

Parcul de aventura Dragus este doar la 1,6 kilometri distanta, puteti vizita Manastirea Brancoveanu si Cetatea Fagarasului sau va puteti inchiria biciclete sa vedeti zona.

MOARA LU’ANTONE

Cum ar fi sa stati intr-o moara veche de o suta de ani si sa auziti raul care curge pe dedesubt? E una dintre putinele mori pe apa din Romania in stare perfecta de functionare si ultima moara din cele 18 care au existat pe Valea Gradistei. E viata la tara, idilica si frumoasa. Asa e la Pensiunea Moara lu’Antone, o afacere de familie care poarta numele bunicului Antonie, pe care localnicii il cunosteau drept morarul Antone. A fost cumparata cu o caruta de bani, la propriu, prin 1940, cu credit de la banca, iar comunistii auzind de isprava l-au inchis pe morar. In amintirea lui, familia a decis sa pastreze moara functionala, ca sa le arate oaspetilor cum se traia in acele vremuri. Camerele sunt spatioase, unele cu vedere la munte, iar mancarea este de-a casei.

CUM AJUNGI?

Pensiunea Moara Lu’ Antone este in Orastioara de Sus. Cetatea Sarmizegetusa Regia este aproape, la 22 de kilometri distanta, Aquapark Arsenal la 12 kilometri.

CAT COSTA?

Află mai multe AICI.

CE POTI FACE IN ZONA?

Sa vizitati, de exemplu, Castelul Corvinilor, aflat la 30 de kilometri distanta sau orasul Deva, la 38 de kilometri distanta.

CASA OLARULUI

Este casa si pensiunea maestrului olar, Daniel Les, din Baia Sprie, care va invita sa descoperiti spiritul autentic al Maramuseului. Este locul unde inveti sa te mai domolesti si sa mai respiri putin din viata de zi cu zi. Sa fii mai calm,mai impacat cu vremurile. E vacanta de liniste, de pe plaiurile pline de sens ale Maramuresului. Bucatele sunt preparate din ingrediente naturale, cu retete traditionale, pregatite incet, la foc: guias la ceaun, placinte, sarmalute. Cina se serveste la lumina lampaselor si a lumanarilor, iar povestile parca merg mai bine. Incercati un vin fiert, plimbati-va, in tihna, pe colinele din jur sau relaxati-va in camerele pensiunii, decorate rustic. Sunt 14 locuri in camere duble. Si daca vreti sa furati meserie, turistii pot lua lectii de olarit si modelaj.

CUM AJUNGI?

Baia Sprie este la o distanta de 11 kilometri de Baia Mare.

CAT COSTA?

Camera costa 150 de lei pe noapte, cu mic dejun.

CE POTI FACE IN ZONA?

Puteti face drumetii la Lacul Albastru, Cimitirul Vesel de la Sapanta, aflat la 18 kilometri distanta si puteti vizita bisericile de lemn. Biserica Barsana se afla la 7 kilometri de pensiune. Puteti schia in zona la partiile Mosoga si Suior.




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%