„Şcoala circulară, prima unitate de învăţământ complet ECO din România, se află la Buzău

”Şcoala Circulară” este numele proiectului prin care cea mai mare unitate de învăţământ din Buzău, Şcoala numărul 11, a fost transformată într-o instituţie complet ecologică.
Acest concept trasează noi soluţii pentru a reduce costurile de funcţionare a unităţii de învăţământ.
”Ce face economia circulară? Imită ciclurile naturale şi în acest sens am luat mai multe măsuri. Prima a fost de eficienţă energetică, prin care consumul de curent a fost asigurat cu panouri fotovoltaice. De asemenea, am asigurat iluminatul interior şi exterior cu lămpi cu led şi senzori de mişcare, astfel încât să eficientizăm la maximum consumul”, explică Ileana Bănucu, manager de proiect.
Şi încălzirea claselor se face tot printr-o metodă sută la sută ecologică. Sunt folosite panouri solare pe acoperişul clădirii principale. De asemenea, cu ajutorul unor pompe, căldura este extrasă din pământ.
”Avem pompe de căldură apă-aer care asigură apă caldă în tot localul şi o temperatură optimă. Pe acoperişul clădirii sunt panouri solare care încălzesc apa în nişte puffere, în camera tehnică, iar de aici merge în toată unitatea. Căldura mai este extrasă şi cu ajutorul pompelor din apă, din pământ, colectată în puffere, apoi trimisă în calorifere. Sistemul funcţionează când afară avem temperaturi de peste zero grade”, spune Iulian Vasile, administratorul Şcolii numărul 11.
Apa de ploaie care spală clădirile şi curtea şcolii este şi ea refolosită. Aceasta este colectată şi utilizată la băi, dar şi pentru irigaţiile într-un sector experimental de cultivarea a... [Citește articolul integral pe adevarul.ro].
Se încarcă comentariile ... 0███████████████████100%
|