(FOTO&VIDEO) Fermierii buzoieni, în pragul disperării: “Nu avem ce recolta de pe câmp, plângi cu vorbe”

Iulie 2 11:13 2022 by sansanews.ro

Ploile au ocolit, în primăvară și la începutul verii, zone întregi din județul Buzău, așa că fenomenul de secetă pedologică se manifestă pe arii extinse. Cel mai grav este în estul și sudul județului. Vâlcelele este una dintre comunele buzoiene în care gospodarii se uită cum pământul crapă, iar culturile, pentru unii singura sursă de venit, se topesc pe zi ce trece, scrie sansanews.ro.

Este dezastru la Vâlcelele, o comună în care majoritatea localnicilor își lucrează pământul. Câmpurile, altădată verzi la această dată, cu lanuri înalte de porumb, arată acum ca un deșert. În lipsa ploilor, a scăzut și rezerva de apă din sol. Pământul însetat s-a crăpat, plantele răsărite s-au oprit din creștere și au început să se îngălbenească, frunză cu frunză. În fața unui asemenea peisaj, gospodarii care își muncesc terenurile, dar și fermierii mari sunt disperați. Unii oameni și-au investit puținii bani pe care îi au în lucrările agricole, iar acum nu își vor recupera niciun leu.

„Situația este foarte gravă. Toată lumea plânge în hohote, toată lumea este înmărmurită pentru că cheltuielile pe un hectar ajung undeva la 7000 de lei. Lumea a sclipuit dintr-o pensie de 8-10 milioane, după cum are fiecare, au plătit sămânța, au plătit arăturile. Sunt muritori de foame, cu alte cuvinte. Nu doar ei, ci și noi, fermierii. Nu avem ce să strângem, anul acesta, de pe câmp. Porumbul nu are mai mult de 50 cm, nici măcar nu a legat, nici măcar nu i-a dat spicul, s-a uscat”, spune primarul Liviu Bărăgan.

Cei câțiva stropi de ploaie care au mai căzut în ultimele săptămâni, în loc să le redea speranța agricultorilor, au făcut mai mult rău. Și nici irigațiile nu mai ajută, pentru că, sub soarele arzător, plantele, chiar și udate, se usucă.

“În...

Citește articolul integral pe sansanews.ro.




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%