Un proiect pilot derulat de specialiștii Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița arată că 90% din poluanții din râul Buzău și Acumularea Siriu sunt din plastic, fie că e vorba de PET-uri, pungi sau obiecte de unică folosință, ca tacâmuri sau pahare. Iar în final, toate acestea ajung în Marea Neagră, pe care o poluează cu aceleași tipuri de materiale. Proiectul s-a derulat pe parcursul a 3 ani și a ajuns acum la final, iar concluziile specialiștilor vor fi publicate în reviste științifice internaționale, scrie sansanews.ro.
Chiar dacă plasticul este un poluant de dată recentă, s-a dovedit că are un impact major, atât asupra sănătății, cât și mediului, fiind unul de lungă durată.
“Ne-am îndreptat atenția către un poluant recent dar pare a fi de lungă durată, un poluant cu impact major asupra mediului şi sănătății umane, vorbesc despre plastic. Pentru a vedea originea microplasticului, în cadrul proiectului am avut o investigare a macroplasticului. În urma acestui studiu s-a constatat că 90% din deșeuri au fost din plastic, 68 % reprezintă deșeuri tip PET şi deșeuri din tacâmuri şi veselă, fragmente din diferite obiecte din… citește articolul integral pe sansanews.ro.