Usturoiul prinde teren la Buzău. În ultimii ani, tot mai mulți buzoieni pariază pe această legumă pentru a face bani din agricultură. Așa se face că în 2023, suprafața cultivată cu usturoi este de 600 de hectare, dublă față de anul trecut. Majoritatea dintre ei sunt tineri care fie s-au întors din străinătate fie pur și simplu au căutat o cultură profitabilă, scrie sansanews.ro.
”Avem o suprafață record de usturoi, iar printre cei care au ales să cultive anul acesta sunt tineri care au renunțat la alte culturi în favoarea usturoiului. Majoritatea au cultivat și ceapă. Creșterea numărului de cultivatori se datorează, în primul rând, ajutorului de minimis acordat prin Programul Usturoiul”, a explicat Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.
Totuși, acest stimulent primit de la stat nu pare să fie singurul argument luat în calcul de tinerii care vor să câștige din cultivarea usturoiului.
Valentin Jecu, cel mai mare cultivator de usturoi, cu o suprafață de 20 de hectare, spune că leguma este una profitabilă, în condițiile unui an agricol bun. De exemplu, buzoianul care împreună cu Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale, a omologat soiul ”Benone” spune că profitul de pe un hectar poate ajunge la 50.000 de lei.
Iată analiza prezentată de cultivatorul de usturoi din Râmnicelu.
”În condițiile unui an agricol bun, și a unei producții medii obținute la hectar, un cultivator poate avea un profit de 50.000 de euro. În primul rând cei 3000 de euro primiți de la stat sunt suficienți pentru înființarea unui hectar de usturoi, banii fiind cheltuiți pe sămânță și lucrările agricole. Apoi, dacă vremea ține cu agricultorul, producția medie de pe un hectar ar putea fi 5 tone, în condițiile în care pentru ajutorul de minimis se impune o cantitate minimă de 3 tone la hectar. În anii foarte buni și în funcție de soiul de usturoi ales se poate obține și o… citește articolul integral pe sansanews.ro.