Pentru foarte multe femei din țara noastră, dar mai ales pentru buzoience, îngrijirea părului este extrem de importantă pentru menținerea sănătății și aspectului părului și nu trebuie evitată cu orice preț din ritualul de îngrijire personală. Factorii externi, precum razele soarelui, praful, poluarea și cei care țin de alimentație, stres și de rutina ta de odihnă contribuie în mod negativ sau pozitiv la acel look strălucitor de la Hollywood admirat de multe internaute. Astfel, de-a lungul timpului, femeile au căutat diferite metode și practici de îngrijire a părului lor menite să-i readucă acea vitalitate caracteristică, volum și luciu de odinioară. În rândurile următoare, vei putea afla mai multe secrete din culise ale unor femei influente și adorate pentru frumusețea chipului lor, dar mai ales pentru cea a cosițelor lor dese și sănătoase.
Descoperă mai departe cele trei nume de femei celebre și secretele lor pentru un păr superb:
- Împărăteasa Sisi a Austriei și șamponul ei pe bază de coniac
Ritualul de înfrumusețare al Elisabetei Amalie Eugenie de Wittelsbach sau „Sisi” era unul riguros și restrictiv: măști din carne crudă, băi în ulei de măsline, exerciții fizice interminabile încheiate cu o dietă lichidă precară ș.a. Iubitoare de călătorit, melancolică și tăcută, Elisabeth nu s-a putut acomoda etichetei stricte de la curtea vieneză în momentul sosirii sale ca tânără mireasă de 16 ani a împăratului Franz Josef, motiv pentru care frustrările tinerei au fost îndreptate asupra unicului lucru pe care îl putea controla de una singură: frumusețea și greutatea ei. Dacă din mai multe mărturii din epocă se cunoaște faptul că Sisi dorea să-și mențină greutatea sub 50 de kilograme și talia tot de 50 de centimetri, părul ei ondulat și castaniu avea nevoie de o cu totul altă atenție din partea mai multor slujnice și coafeze timp de o zi! În ceea ce privea ritualul ei sacru, după cum îl numea Sisi, părul îi era clătit și curățat cu un șampon special realizat din amestec de ouă crude și coniac odată la trei săptămâni. Fiind o procedură lungă ce necesita meticulozitate și răbdare, „zilele de spălat” erau împărțite în activități separate de rutina propriu-zisă de îngrijire a părului: plimbări menite să îi usuce părul, în dormitor din cauza unor migrene agravate de greutatea coafurilor sau în sesiuni de învățare a limbilor maghiară și greacă cu tutori privați.
- Sirena roșcată a anilor ‘40
În filmul „Gilda” (1946), Rita Hayworth impresionează prin apariții impecabile, elegante și pline de sex-appeal. Numere de dans, muzicale, costume extraordinare (un exemplu este rochia pe corp lungă de culoare verde purtată de Gilda) sunt condimentele alese din rețeta acestui film noir de succes. Iar pentru o coafură cu bucle perfecte și plină de volum, pregătită pentru fiecare apariție publică, Rita apela la o rutină simplă și formată din trei pași: aplica ulei de măsline pe vârfuri pentru a-și curăța părul și îl înfășura într-un prosop curat după care lăsa acest cleanser să acționeze un sfert de oră; abia după acest pas important, clătea părul în apă caldă și zeamă de lămâie pentru a se asigura că este complet curat. Apreciat încă din antichitate, uleiul de măsline este un excelent balsam de păr natural care conferă un look vibrant, fiind și o barieră eficientă împotriva ruperii și deteriorării părului tău, iar acest truc din anii ‘40 al Ritei poate fi testat prin alegerea unui tratament de păr potrivit pentru tine, precum cele disponibile pe onconect.ro!
- Lady Di și părul scurt
Probabil că și tu te afli în categoria persoanelor care o asociază pe îndrăgita prințesă a inimilor după coafura ei scurtă și băiețoasă specifică anilor ‘90. Fie că este vorba despre părul bufant adoptat de Diana la începutul mariajului ei cu Charles din anii ‘80 sau emblematica ei frizură scurtă, androgină, stilul acesta de tundere și de stilizare a părului este unul atemporal, fresh și ușor de întreținut! Chiar în favoarea acestui argument poate fi amintită experiența hair-stylist-ului Sam McKnight din timpul unei ședințe foto din 1990 pentru revista „Vogue”, a cărei vedetă incontestabilă era Diana. McKnight a fost rugat de prințesă dacă ar putea să-i tundă „tot părul”, rezultatul fiind un look mult mai sportiv și androgin én vogué pentru noii ani ‘90.
În concluzie, istoria feminină a îngrijirii părului este una fascinantă și plină de curiozități și de practici neobișnuite pentru o femeie din secolul XXI! Pornind de la modul în care faimoasa împărăteasă Sisi avea grijă de părul ei lung și împletit în coafuri complicate la look-ul simplist și chic abordat de prințesa Diana, „partea umană” a istoriei ne stă drept dovadă a influenței prin care o serie de curente din modă și culturale, dar și gusturi personale, au contribuit la o moștenire bogată și variată a ceea ce astăzi atribuim și cunoaștem drept „hair care” sau „îngrijirea părului”.