În perioada 28-30 iulie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 447 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 89 de permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Începând de vineri, 28 iulie a.c., poliţiştii rutieri au organizat şi desfăşurat acţiuni în sistem cascadă, împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea, ce au avut ca scop depistarea conducătorilor auto care depăşesc limita legală de viteză, atât în localităţi, cât şi în afara acestora.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 307 şoferi care au călcat prea tare pedala de acceleraţie, dintre aceştia 75 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90 de zile, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză – 160 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autoturismul unui bărbat de 30 de ani, din Iași, ce rula pe DN2E85, în afara localității Limpeziș.
Alte 14 permise de conducere au fost reţinute pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului, pentru nerespectarea priorității de trecere, neregulamentare, pentru neprezentarea în termen de 24 de ore la poliție în urma unui accident soldat doar cu pagube materiale, pentru nerespectarea indicaților polițistului rutier dar și pentru nerespectarea semnificației culorii roșii.
27 de pietoni, bicicliști și utilizatori de trotinete electice au fost sancţionaţi contravenţional în acest weekend pentru abaterile comise în trafic. Cu toţii au fost consiliaţi cu privire la riscul la care se expun atât pe ei, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic, prin nerespectarea legislaţiei rutiere.
Sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (57), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (10), dar şi 70 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 200.000 de lei.
De asemenea, polițiștii rutieri au desfăsurat activității de informare a cetățenilor referitore la prevederile Legii nr. 213/2023 (Legea Anastasia), promulgată la data de 07.07.2023, făcând astfel recomandări conducătorilor auto opriți în trafic cu privire la noile modificări legislative aduse Codului penal sub aspectul răspunderii penale, Conform noilor prevederi legislative, în cazul implicării într-un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, conducătorul auto va fi condamnat la pedeapsa închisorii cu executare, dacă va fi depistat sub influența bîuturilor alcoolice sau a substanțelor psiho-active.