Conectează-te cu noi

24 Ore

Sfântul Dumitru, 26 octombrie. Ce trebuie să faci pentru sănătate și noroc

Avatar photo

Publicat

pe

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este ultima dintre sărbătorile de toamnă, fiind și printre cele mai importante, după Sfânta Parascheva. Sfântul Dumitru a fost martirizat în anul 306 și este pomenit pe 26 octombrie atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Catolică. Dumitru era fiul guvernatorului cetății Tesalonicului și a fost botezat în secret de părinții săi, de frica prigoanelor aspre împotriva creștinilor.

După ce tatăl său a murit, împăratul Maximilian l-a chemat pe Dumitru pentru a-l face guvernator al Tesalonicului. Împăratul a aflat că noul voievod este creștin, așa că s-a înfuriat și a ordonat să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. A poruncit apoi ca Dimitrie să fie întemnițat. În ziua de 26 octombrie, soldații l-au găsit rugându-se, după care l-au străpuns cu sulițele.

Ce trebuie să faci de Sfântul Dumitru

De Sânmedru, aşa cum i se spune sărbătorii în popor, este "Ziua Soroacelor”. În această zi, se încheie socotelile, slujbele sezoniere şi alte înţelegeri încheiate cu şase luni în urmă. Cu această ocazie românii fac focuri în curtea gospodăriei lor, copiii sar peste flacăra acestora pentru a fi sănătoşi, iar tinerii, pentru a avea căsnicii fericite.

În ziua praznicului, se dăruiesc ofrande prietenilor şi rudelor. Se împarte câte o sticlă de vin din noua recoltă şi câte două pâini proaspete, pentru ca în anul care vine să fie spor şi sănătate şi în familia respectivă, iar doctorul să vină doar în calitate de musafir. La biserică, se sfinţesc şi alte ofrande: grâu fiert, nuci, mere şi covrigi. După slujbă, aceste daruri se împart săracilor şi copiilor, pentru sufletul rudelor decedate.

De asemenea, se practică un ritual pentru atragerea norocului şi pentru sporul casei. În ziua praznicului, se face pomană cu grâu fiert în care se adaugă unt, lapte sau brânză. Vasele cu aceste ofrande se sfinţesc la biserică şi se împart persoanelor foarte sărace sau bolnave.

Este ziua în care, în tradiţia populară, se spune că se usucă toate plantele şi căldura intră în pământ, făcând loc anotimpului friguros. Tot astăzi, ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi pun cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

13:30
Fotbal, SUPERLIGA

AFC UTA Arad - Gloria Buzău

26-10-2024 , Scor: 1-0
-
Fotbal, SUPERLIGA

Gloria Buzău - FC CFR 190 7 Cluj SA

02-11-2024 , Scor: 0-1
Fotbal, SUPERLIGA

Gloria Buzău - ACS Petrolul 52

09-11-2024
11:00
Fotbal, LIGA2

AFC Chindia Târgovişte - AFC Metalul Buzău

26-10-2024 , Scor: 0-0
11:00
Fotbal, LIGA2

AFC Metalul Buzău - CSC 1599 Şelimbăr

02-11-2024 , Scor: 2-0
15:00
Fotbal, LIGA3

ACS Voinţa Limpeziș - AFC Viitorul Onești

26-10-2024 , Scor: 1-2
15:00
Fotbal, LIGA3

CSM Râmnicu Sărat - AFC 1919 Dacia Unirea Brăila

25-10-2024 , Scor: 0-0


Trending