Astăzi, în întreaga lume, se sărbătorește Ziua Apei, un moment în care ne amintim cât de importantă este această resursă naturală și, mai important, ce datorie majoră avem să o protejăm. În condițiile în care nu vorbim despre o resursă inepuizabilă, ci despre una care ale cărei rezerve se diminuează de la un an la altul, statele au obligația de a elabora strategii care să ducă la o cât mai bună conservare a apei. Anul acesta, Ziua Internațională a Apei este dedicată conservării ghețarilor. Topirea acestora, ca efect al încălzirii globale, pune în pericol ecosisteme și comunități, scrie sansanews.ro.
Dar, astfel de pericole, care amenință comunități și ecosisteme, nu sunt doar acolo unde există ghețari, ci și la doi pași de noi. Cu prilejul Zilei Internaționale a Apei, Asociația Tainița Baștinei, reia un semnal de alarmă cu privire la o investiție care amenință un curs de apă din nordul județului. Este vorba despre Bâsca Roziliei care mai este cunoscută locuitorilor din zonă și sub denumirile de Bâsca Rosilei sau Bâsca Rusilei, un râu care se formează la confluența a două ape, în zona satului Varlaam.
”Comunitățile din Gura Teghii, Varlaam, Ionăști, Argașești, Tainița, Furtunești, Păltiniș, Vascu, Băsca Rozilei sunt puse astăzi în fața unei decizii care nu le aparține, dar care le poate schimba viitorul:
𝐒𝐭ă𝐯𝐢𝐥𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐒𝐮𝐫𝐝𝐮𝐜 pune în pericol cursul natural al Bâștii Mari, prin devierea sa prin canalul de fugă până la… citește articolul integral pe sansanews.ro.