Conectează-te cu noi

24 Ore

Satul-fantomă de pe DN2 care există doar în acte și în statisticile accidentelor rutiere

Avatar photo

Publicat

pe

Între Buzău și Râmnicu Sărat, pe cea mai periculoasă șosea din România, un nume apare constant în acte oficiale și în buletinele de știri despre accidente: Comisoaia. Paradoxul este că satul nu mai există de peste 50 de ani. A fost șters de pe fața pământului de regimul comunist, dar a supraviețuit în birocrație, devenind un punct negru pe harta rutieră a țării.

La o primă vedere, zona Comisoaia de pe DN2-E85 nu are nimic special. De o parte și de alta a „drumului morții” se întind doar terenuri agricole, fără nicio casă, niciun locuitor și nici măcar un stâlp de iluminat. Cu toate acestea, localitatea figurează încă în evidențele oficiale ale comunei Zărnești, județul Buzău.

Realitatea de pe teren este confirmată de primarul Sorin Matei: „La momentul acesta, satul Comisoaia practic nu mai există pentru că a fost mutat de regimul comunist. Oamenii de acolo au fost mutați în satele celelalte. Satul Comisoaia mai există prin prisma hârtiilor, dar el nu mai există ca sat de mai bine de 50 de ani. Am prins satul când eram copil, erau case acolo, erau oameni.”

Deși astăzi este un loc pustiu, Comisoaia are o istorie bogată, cu rădăcini în secolul al XVII-lea. Pe atunci, era un popas important pe „drumul cel mare”, ruta comercială care lega Bucureștiul de Suceava.

Numele său provine, potrivit monografiei locale, de la o tragedie. O „comisoaie”, soția unui comis domnesc ucis de turci, a ridicat o cruce de piatră în memoria soțului ei. În jurul acestui monument, cunoscut și azi ca „Crucea Comisoaiei”, s-a format treptat o așezare.

Existența satului a fost curmată brusc în anii ’80. În plină politică de sistematizare a așezărilor rurale, regimul comunist a decis desființarea localității, iar locuitorii au fost strămutați forțat în satele învecinate.

Dacă satul fizic a dispărut, numele său a căpătat o notorietate sumbră în ultimele decenii, fiind sinonim cu accidentele rutiere grave. Tranzitat zilnic de zeci de mii de mașini, segmentul de drum care traversează fosta localitate este unul dintre cele mai periculoase din țară. Înainte de deschiderea unui tronson din autostrada A7, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău estima un trafic mediu zilnic de peste 19.000 de vehicule.

Statisticile Poliției Rutiere sunt grăitoare. Potrivit IPJ Buzău, doar pe un tronson de un kilometru (între km 131 și 132), în perioada 2022 – începutul lui 2024, au avut loc 6 accidente rutiere, soldate cu 3 răniți grav și 7 răniți ușor. Deși deschiderea autostrăzii A7 a mai redus din presiune, zona rămâne extrem de aglomerată și riscantă.

Comisoaia reprezintă astfel un paradox românesc: un sat șters de pe hartă acum o jumătate de secol continuă să existe în acte, în memoria colectivă a șoferilor și, din păcate, în statisticile tragice ale accidentelor rutiere, o fantomă a trecutului cu consecințe reale în prezent.

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

11:00
Fotbal, LIGA2

SC FC Voluntari SA - AFC Metalul Buzău

02-08-2025
11:00
Fotbal, LIGA2

AFC Metalul Buzău - ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe

09-08-2025
11:00
Fotbal, LIGA2

CSM Slatina - AFC Metalul Buzău

16-08-2025
11:00
Fotbal, LIGA2

AFC Metalul Buzău - ACS FC Corvinul Hunedoara 1921

23-08-2025
11:00
Fotbal, LIGA2

CS Afumaţi - AFC Metalul Buzău

30-08-2025
12:00
Fotbal, LIGA2

AFC Metalul Buzău - CSC 1599 Şelimbăr

13-09-2025
17:30
Fotbal, CUPA ROMANIEI

ACS Voinţa Limpeziş - AFC 1919 Dacia Unirea Brăila

30-07-2025


Trending