Conectează-te cu noi

24 Ore

Pepenii românești s-au copt mai devreme din cauza schimbărilor climatice

Avatar photo

Publicat

pe

Pepenii românești sunt cultivați pe suprafețe din ce în ce mai mici. În ultimii trei ani, cultura de pepeni verzi a scăzut cu 400 de hectare, în județul Dolj. Motivul ar fi determinat de schimbările climatice.

Primii pepeni verzi s-au copt deja pe câmpurile din sudul țării, și sunt gata pentru consum, cu două săptămâni mai devreme, datorită temperaturilor ridicate de la început de vară. Fermierii sunt bucuroși și spun că, pentru început, vor vinde pepenii cu 3-4 lei kilogramul, cu un leu mai mult ca anul trecut.

Pepenii românești s-au copt cu două săptămâni mai devreme

Pepenii verzi de pe nisipurile Olteniei au fost gustați mai întâi de fermieri, pentru a se asigura că au marfă de calitate. Anul acesta, fructele mari și zemoase, mult așteptate pentru consum în perioada de vară, s-au copt mai devreme.

Florin, din comuna Călărași, este printre primii producători care va merge cu fructele în piețe.

Florin Țecan, fermier din Călărași, jud. Dolj: „Mai devreme, anul acesta, cu aproximativ 14 zile. Sunt copți, foarte dulci. Soiul pată neagră, un soi extratimpuriu. Și anul acesta ne-a ajutat foarte mult și clima, o climă foarte caldă anul acesta, exact ce le place lubenițelor, să zicem așa, solul nisipos și foarte multă apă”.

Și la Dăbuleni, în „patria pepenilor”, Cristian culege de câteva zile fructele cu miez roșu și răcoros.

Cristian Gorgota, fermier din Dăbuleni: „Un pepene copt este după coajă. În primul rând, pare un pic mai bătrân decât acesta, e un verde și brumat mai deschis față de acesta, un altfel de verde, altfel de de culoare, se subțiază la cotoraș, se usucă și frunzulița. În special, îl recoltez numai după coajă. Coaja pare mai bătrână, mai tare, se aude și bine sunetul”.

Producătorii se gândesc ca în acest sezon să crească prețul pepenilor.

Florin Țecan, fermier din Călărași, jud. Dolj: „Cei care vor să mănânce această lubeniță vor scoate din buzunar aproximativ 35-40 de lei pentru acest fruct. Cel puțin la mine, aproximativ cu un leu mai scump, dar și investiția a fost mult mai mare față de anul trecut. Crește investiția de la an la an. Nu știu unde o să ajungem cu aceste scumpiri foarte mari la producția de pepeni și, în general, la toate producțiile agricole au crescut prețurile foarte mult”.

Potrivit reprezentanților Direcției Agricole Dolj, suprafața cultivată cu pepeni verzi a scăzut în ultimii patru ani cu aproape 400 de hectare, din cauza schimbărilor climatice.

Citește articolul integral pe euronews.ro

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

21:30
Fotbal, SUPERLIGA

ACS Petrolul 52 - Gloria Buzău

15-07-2024 , Scor: 1-1
19:00
Fotbal, SUPERLIGA

Gloria Buzău - ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe

22-07-2024
-
Fotbal, SUPERLIGA

ACSM Politehnica Iaşi - Gloria Buzău

27-07-2024
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA3

CSM Adjud (Vrancea) - Voința Lanurile (Buzău)

16-06-2024 , Scor: 2-1
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA3

Voința Lanurile (Buzău) - CSM Adjud (Vrancea)

23-06-2024 , Scor: 1-1
,

,Trending