Fermierii pot înființa culturi de topinambur, o legumă pe cât de gustoasă, pe atât de benefică sănătății, recomandată și în curele de slăbire. Tuberculii de „nap porcesc” sunt comercializați de Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, scrie infobaragan.ro.
Topinamburului i se mai spune măr-de-pământ, morcov-porcesc, nap porcesc sau pară-iernatică. Are tuberculii asemănători cu cei ai cartofului, dar cu contur neregulat, precum ghimbirul.
Rizomii, partea preţioasă a plantei, sunt adesea folosiţi în industrie sau ca furaj, dar şi ca medicament, substanţele active din topinambur având rol în reglarea glicemiei, a colesterolului şi a microflorei digestive.
Tuberculii de topinambur conţin o cantitate de până la 20% substanţă uscată, în care se găseşte din belşug un polimer al fructozei numit inulină.
Mai conţin fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, siliciu, zinc, proteine, pectine, aminoacizi, vitaminele B1, B2 şi C.
Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău comercializează tuberculi de topinambur din soiul Rareș. Prețul este de 5 lei/kg, stocul fiind însă limitat.
„Rareș este un soi de topinambur cu creștere nedeterminată și potențial mare de producție, ce se cultivă în câmp și depășește 2,5 metri înălțime. În sol dezvoltă tuberculi de culoare roz-cafenie specifică, cu textură crocantă, suculentă,… citește articolul integral pe infobaragan.ro.