Daniel – Nicolae Jinga, Maestru de cor la Opera Naţională Bucureşti, Dirijor principal al Orchestrei Simfonice „Muntenia” din Târgovişte, Doctor în Muzică, s-a născut în ziua de 11 ianuarie 1978, în Buzău. A început studiul viorii la Şcoala Populară de Artă din Buzău. A urmat clasele primare la Şcoala Generală nr. 16 din Buzău, iar din clasa a cincea se transferă la Şcoala de Muzică.
Atras de muzica vocală, după absolvirea celor 8 clase, urmează cursurile Seminarului Teologic Liceal din Buzău, dar în anul al V-lea se transferă în Capitală, în anul 1997 devenind absolvent. După Seminar este admis la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, fiind licenţiat în anul 2003 cu lucrarea Muzica liturgică romano-catolică după Conciliul Vatican II. În perioada 2003-2004 a urmat cursurile de Master Stilistică dirijorală-Dirijat cor academic, la absolvire susţinând dizertaţia Mijloace psihotehnice în arta conducerii dirijorale.
În paralel a absolvit cursuri de perfecţionare Masterclass internaţional de dirijat operă susţinut de profesorul universitar doctor Dumitru Goia „La Traviata” de Giuseppe Verdi; Masterclass de dirijat coral şi stilistică dirijorală, ţinut de Sharon Hansen, profesor de Muzică şi Artă la Universitatea din Wisconsin, SUA. În timpul facultăţii cântă în cele mai importante coruri bucureştene: „Madrigal”, „Preludiu”, „Te Deum laudamus”, „Kontakion”, „Musica selecta”, Corul Filarmonicii „George Enescu”. În anul 2003, Marin Constantin, conducătorul „Madrigalului”, îl numeşte dirijor secund al Corului Naţional de Cameră „Madrigal”, astfel legitimându-i calităţile dirijorale. Dar în scurt timp părăseşte „Madrigalul” şi înfiinţează Corul de Cameră „Accoustic”, împreună cu colegi din generaţia sa, corul construindu – şi o identitate proprie prin colaborările cu lumea teatrului, concertele şi imprimările de muzică contemporană pe care le realizează alăuri de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
În anul 2009 debutează la pupitrul Orchestrei Simfonice Bucureşti în cadrul spectacolelor-eveniment „Ascultă. Simte. Despre Operă”, alături de tenorul Vlad Miriţă. În paralel, continuă să colaboreze, ca dirijor, cu multe orchestre din Bucureşti sau din ţară. Se apropie de genul musical şi debutează la pupitrul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”. Concertează la Ateneul Român, Sala Radio, Sala Palatului, Palatul Patriarhiei etc. Este Doctor în Muzică din anul 2012. În anul 2014 fondează trupa-concept „Mundi Coulour” pentru a acompania proiectul muzical al sopranei Ana Cebotari. Din anul 2015, această trupă participă, ca trupă de acompaniament, la emisiunea „Vocea României”. Din anul 2015 este numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice „Muntenia” din Târgovişte.
A imprimat alături de Felicia Filip, cu „Iris”, Vlad Miriţă, cu formaţia „Bere gratis”, colinde româneşti cu Angela Gheorghiu, dar şi cu Smiley. Activitatea i-a fost recunoscută şi răsplătită cu numeroase premii şi diplome: Marele Premiu la Concursul Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul”, ediţia a VI-a , organizat de Sectorul Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române; Premiul pentru cel mai bun dirijor la Festivalul Coral „Argos Orestiko”, Grecia; Trofeul „Liviu Borlan”, Baia Mare; Medalie de aur la Competiţia corală Internaţională de Muzică Sacră, ediţia a XVI-a, Grecia; Premiul pentru debut în activitatea dirijorală acordat de Asociaţia Naţională Corală din România; Festivalul de muzică contemporană „Culturescapes” Basel; Festivalul Internaţional „Balcans Sound ” Bucureşti; „I. H. Danielescu”, Ploieşti; Festivalul de muzică sacră, Patriarhia Română „I. D. Chirescu” Cernavodă; „Nae Leonard”, Galaţi.
Din 23 noiembrie 2020 este Cetățean de onoare al Municipiului Buzău.