Când spui Pietroasele, te gândești la vin, la dealuri și la o comoară legendară. Dar, în ultimii ani, acest loc liniștit din județul Buzău a devenit și un punct strategic pe harta energiei verzi din România, pentru că aici, compania Tesla Power Systems va construi un nou parc de panouri fotovoltaice.
Am stat de vorbă cu Ionuț Chira, fondatorul companiei Tesla Power Systems pentru a afla mai multe despre acest proiect. Potrivit acestuia, compania fondată în 2007 și specializată în soluții energetice integrate, va construi un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 7,5 MW, cu termen de finalizare estimat la sfârșitul lunii mai 2025, scrie stiridinsursebuzau.ro.
„Este investiția unui fond de investiții turc. Aceștia vizează investiții cât mai mari în zone cât mai stabile, economic și politic, în primul rând.
Sunt foarte mulți investitori turci care se uită către România, le e aproape fizic, le e aproape cultural și automat injectează destul de mulți bani aici. La Pietroasele este al doilea proiect pe care îl dezvoltăm pentru ei. E un proiect de 7,5 megavați în DC. Va fi finalizat undeva către sfârșitul lunii mai ”, spune Ionuț Chira, fondatorul Tesla Power Systems.
Lansări de produse noi în toamna acestui an. Ce surprize pregătește de Tesla Power Systems?
”Am proiectat un post trafo-hibrid, care va avea și stocare inclusă, pe care îl dedic, în special, consumatorului industrial. Chiar va avea, undeva, în octombrie sau noiembrie, o lansare oficială”, ne mai spune Ionuț Chira.
În ceea ce privește cifra de afaceri pe partea de producție, plus lucrări de montaj, Ionuț Chira estimează o cifră de afaceri de 15.000 de euro.
Ionuț Chira, despre colaborarea cu INS: Sunt profesioniști, lucrează bine!
INS GREEN EUROTRADING SRL este subcontractorul principal cu care Ionuț Chira a ales să lucreze în urmă cu doi ani. De atunci, parteneriatul s-a dovedit unul solid, iar fondatorul Tesla Power System se declară mulțumit de rezultate.
„Sunt profesioniști, lucrează bine! Sunt zone în care nu poți să le faci pe toate. Noi facem producție și oferim servicii. Automat, e greu ca oamenii care fac producție să-i scoți din producție și să-i duci în zona de montaj mecanic, în care trebuie să muncească – nu știu cât muncesc – 8 ore non-stop sau ore suplimentare. Dacă îi duci într-un câmp să monteze panouri, ai mei vor monta, cred, în medie, 10-12 panouri pe zi, iar lui Sorin Radu montează 50-60”, a mai spus Ionuț Chira.
Panourile vechi își găsesc o a doua viață în Africa
Tot de la Ionuț Chira aflăm mai multe despre dinamica pieței panourilor fotovoltaice, unde inovațiile tehnologice rapide determină înlocuirea echipamentelor la intervale de aproximativ opt ani, chiar dacă acestea sunt încă funcționale. Panourile vechi își găsesc o a doua viață pe piețele din Africa, unde sunt revândute în cantități semnificative.
”Din experiență, cam la 8 ani are loc o mică revoluție tehnologică. Și diferența de randament între un panou produs acum 8 ani și un panou produs acum este atât de mare încât, uzual, proprietarii de parcuri, la 8-10 ani distanță, înlocuiesc, chiar dacă panourile respective nu s-au degradat. Chiar dacă nu au probleme de calitate, înlocuiesc doar pentru a avea mai multă putere raportată la suprafața respectivă. Există o piață SH la nivel internațional. Există o piață SH foarte mare în țări africane, de exemplu. În care există un afterlife al panourilor care pleacă anual”, ne mai spune acesta.
Povestea companiei Tesla Power Systems
Fondată în 2007, compania oferă servicii integrate în domeniul energiei, de la proiectare și producție de posturi de transformare și tablouri electrice, până la montaj și mentenanță. La apogeul activității a avut 150 de angajați, iar în prezent funcționează cu aproximativ 110, în urma unui proces de optimizare internă.
Modelul de business urmărit este unul complet, capabil să gestioneze întregul flux de dezvoltare pentru proiecte industriale sau energetice, de la obținerea autorizațiilor până la punerea în funcțiune. Compania are în prezent contracte semnate în valoare de peste 40 de milioane de euro, care acoperă întreaga capacitate de producție pentru următorii doi ani.
Recent, compania s-a reorganizat în patru divizii independente – producție, dezvoltare de parcuri fotovoltaice, construcții-montaj și servicii post-instalare – și se concentrează tot mai mult pe sectorul solar. În colaborare cu fonduri de investiții din Belgia și Turcia, compania implementează proiecte majore de energie regenerabilă, printre care se numără și parcul fotovoltaic de 7,5 MW din localitatea Pietroasele, programat pentru finalizare până la sfârșitul lunii mai 2025.
De unde provine numele companiei?
”Lucrând cu postul de transformare, Tesla este unitatea de măsură a inducției magnetice, care este principiul de funcționare al unui transformator, prin inducție magnetică. Nu știu dacă am fost înaintea lui Elon Musk. Și, plus, că are mai mult sens. Elon Musk folosește Tesla, deși folosesc curent continuu, care nu are nicio legătură cu Tesla”
Vizualizări știre: 389
Citește articolul integral pe stiridinsursebuzau.ro