Conectează-te cu noi

24 Ore

Florin Stemate: Comuna Bisoca – Investiții și planuri de viitor, Interviu cu Primarul Florin Stemate

Avatar photo

Publicat

pe

Comuna Bisoca – Investiții și planuri de viitor

Interviu cu Florin Stemate

Bisoca, una dintre cele mai frumoase comune din județul Buzău, este acum mult mai accesibilă, datorită investițiilor ce au avut loc în zonă.

Comuna Bisoca are o suprafață de aproximativ 7.265 ha, este alcătuită din 8 sate: Bisoca, Băltăgari, Lacurile, Lopătăreasa, Pleși, Recea, Sările, Șindrila și face parte din Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului“,

Aproximativ 20 din cei 24,5 km de drum (DJ 204C) au fost asfaltați deja, pentru prima dată după 40 de ani, în urma unui proiect realizat de CJ Buzău prin PNDL, cu o investiție de aproximativ 80 mil de lei.

Primarul Florin Stemate a vorbit pentru buzau.net despre câteva dintre investițiile menite să contribuie la bunăstarea comunității pe care o conduce.

  1. Cât timp durează, în acest moment, să ajungi din Buzău la Bisoca? Ne puteți spune câte ceva despre asfaltarea DJ 204 C? Când va fi gata, în totalitate, drumul județean?

În prezent, distanța de la Buzău la Bisoca poate fi parcursă în 60 de minute, în condiții de trafic normal.

Bisoca nu mai este un capăt de drum greu accesibil, ci, datorită proiectului asumat de Consiliul Județean Buzău, care și-a respectat promisiunea, în acest moment Bisoca are toate premisele pentru a deveni o zonă turistică importantă pentru județul Buzău.

În prezent se lucrează intens la finalizarea turnării asfaltului și sperăm cu toții că vremea ne va ajuta să ajungem cât mai aproape de finalul acestui proiect complex și deosebit de important pentru comuna noastră și pentru întreg județul.

  1. Ce proiecte de asfaltare ați finalizat în satele din comună și ce proiecte aveți în plan?

În acest moment avem în derulare trei proiecte de asfaltare în comuna Bisoca: drumul comunal 199 Recea – Șindrila, 3,2 km, proiect ce are ca sursa de finanțare programul Anghel Saligny, precum și drumurile comunale 161 Bisoca – Sările (9 km) și 170 Bisoca – Pleși (7 km), proiecte finanțate prin Compania Națională de Investiții.

  1. Alimentarea cu apă în comună este un subiect foarte important pentru locuitorii ei. Există, deja, un proiect finalizat în acest sens?

Proiectul de Înființare a sistemului de alimentare cu apa Recea – Sările din comuna Bisoca este finalizat în proporție de 98%. Deoarece nu a existat o sursă de apă care să poată fi captată, în aceste doua sate au fost executate doua puțuri forate, dar. și rețelele de aducțiune până la limita proprietăților. Așteptăm, deja, recepția lucrării și, foarte curând, locuitorii celor două sate se vor putea bucura de noul sistem de alimentare.

  1. Care este stadiul lucrărilor?

Am alocat, din bugetul local, 9 miliarde de lei pentru extinderea alimentării cu apă în satele Recea și Sările, de la cele două puțuri forate existente. Sperăm ca „ordonanța austerității” să nu ne blocheze și să putem continua proiectul pentru a finaliza cât mai curând lucrările pentru comunitățile bisocene.

  1. Ce proiecte aveți, în viitorul apropiat, pentru comuna Bisoca? Veți aplica în continuare la fonduri pentru a continua dezvoltarea comunei?

Există deja contracte de finanțare semnate, ce privesc dotarea cu mobilier, materiale  didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale „Gheorghe Munteanu Murgoci” și dezvoltarea unui serviciu de educație timpurie complementar în comuna Bisoca.

Am finalizat, din bugetul local, construcția unui teren de sport multifuncțional.

În ceea ce privește asfaltările, am aplicat pentru finanțare din PNRR și urmează să asfaltăm trei tronsoane de către 1 km de drum sătesc în localitățile Sările, Lacurile și Lopătăreasa și urmărim și realizarea unui centru de zi pentru persoanele vârstnice.

  1. De ce să viziteze turiștii din țară și din străinătate Bisoca? Ce recomandări aveți din acest punct de vedere?

Bisoca este o zonă extrem de ofertantă din punct de vedere turistic și sperăm ca, prin finalizarea asfaltării și includerea în Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului să avem din ce în ce mai mulți turiști în zonă.

Ne mândrim cu obiceiuri și tradiții unice, cu o gastronomie locală foarte apreciată, cu Rezervația Naturală Pădurea de Pin Negru, de la Lacurile (care este și arie protejată Natura 2000), cu monumente ale naturii, precum: Masa lui Bucur, Muntele de sare, Lacurile, Ochiul Pământului, Vârful Ulmușorul sau Pârâul Peceneaga.

Iubitorii de istorie și turism religios pot vizita Biserica Tuturor Sfinților și Mânăstirea Poiana Mărului, bisericile din lemn sau Cimitirul fără Oseminte.

Avem, la Bisoca, hub-ul țărănesc Zestrea Bisoceană, care oferă activități culturale și ateliere tradiționale, dar și campusul pentru copii Sfântul Sava.

Practic, Bisoca este o zonă de neratat pentru cei care vor să descopere frumusețea județului Buzău și bucuria vieții la sat.

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

14:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

CSM Râmnicu Sărat - ACS Voinţa Limpeziş

01-12-2023 , Scor: 3-1
14:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

CSM Focşani 2007 - FC Metalul Buzău

01-12-2023 , Scor: 2-3
14:00
Fotbal, LIGA2

Gloria Buzău - AFK Csikszereda Miercurea Ciuc

01-12-2023 , Scor: 0-2
11:00
Fotbal, LIGA2

AFC Progresul 1944 Spartac - Gloria Buzău

24-02-2022
14:00
Fotbal, LIGA4

CS Stiinta Cernatesti - ACS Montana Patarlagele

02-12-2023 , Scor: 5-3
14:00
Fotbal, LIGA4

AFC Metalul Buzau - CS Vointa Balta Alba

02-12-2023 , Scor: 8-0
14:00
Fotbal, LIGA4

ACS Gloria Vadu Pasii - ACS FC Luceafarul Maxenu

02-12-2023 , Scor: 1-0


Trending