Conectează-te cu noi

24 Ore

Expunerea necontrolată la soare crește riscul de melanom. Controlul periodic salvează vieți!

Avatar photo

Publicat

pe

Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer de piele și are o incidență din ce în ce mai crescută în rândul tinerilor, dar poate fi prevenit prin evitarea expunerii la soare în intervalul orar 10.00-17.00, aplicarea cremelor cu factor mare de protecție și control medical periodic. 

Sezonul estival este asociat cu vacanța, cu relaxarea și soarele generos, dar expunerea necontrolată la raze UV poate cauza daune ireversibile pielii, mai ales în cazul persoanelor cu pielea de culoare deschisă și un număr mare de alunițe, cu sistemul imunitar slăbit, cu predispoziție genetică de a dezvolta melanom, sau a celor care au avut la un moment dat un alt tip de cancer de piele, scrie sanatateabuzoiana.ro..

Deși prin expunerea controlată, de scurtă durată la soare, producția de melanină crește și oferă pielii o protecție naturală împotriva razelor UV, protecția naturală nu poate preveni cancerul de piele, iar daunele provocate de expunerea necontrolată la raze UV se acumulează în timp și sunt ireversibile, atrag atenția medicii dermatologi.

„Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu melanom este în creştere, iar îngrijorător este diagnosticul tardiv şi incidenţa crescută în rândul populaţiei tinere”, atrage atenția medicul dermatolog buzoian Andi Cristian Rizoiu, care răspunde celor mai frecvente întrebări legate de sănătatea pielii în sezonul cald, într-un interviu postat pe site-ul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău.

Aluniţele sunt leziuni benigne (nu reprezintă forme de cancer) şi pot fi tipice – au o structură omogenă a culorii, au forme rotunde sau ovale, cu margini regulate, bine delimitate, cu dimensiuni până în 5 milimetri, şi care nu îşi schimbă forma în timp -, sau o schimbă minimal, sau atipice – tot leziuni benigne, dar cu asimetrie a formei, culorii, conturului, au dimensiuni mai mari de 5 mm și pot avea un risc mai mare de a se transforma în cancer de piele.

„Aluniţele sau nevii reprezintă formaţiuni tumorale benigne, aparent inofensive, dar care în anumite condiţii pot genera probleme serioase atât la nivel cutanat, cât şi la nivelul întregului organism. Pericolul apare atunci când acestea se modifică şi, din nişte leziuni benigne, inofensive, se transformă în leziuni maligne – cancere de piele. Cel mai de temut cancer cutanat este melanomul, deoarece reprezintă o formă agresivă de cancer al pielii, mai ales în situaţia în care acesta se depistează târziu. Urmărirea periodică a aluniţelor ajută la depistarea din timp a semnelor de cancer de piele şi este important să descoperim acele «semnale de alarmă» care ne atenţionează că, pe viitor, aluniţele s-ar putea transforma în melanoame. Melanoamele se pot dezvolta dintr-o aluniţă preexistentă, însă acest tip de cancer de piele poate apărea ca o formaţiune nouă, pe tegument integru, adică pe tegument fără leziuni cutanate”, explică dr. Andi Rizoiu, medic primar dermatolog, SJU Buzău

Citește articolul integral pe sanatateabuzoiana.ro.

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

18:00
Fotbal, SUPERLIGA

Gloria Buzău - AFC Unirea 04 Slobozia

10-05-2025 , Scor: 0-3
00:00
Fotbal, SUPERLIGA

AFC UTA Arad - Gloria Buzău

17-05-2025 , Scor: 0-0
18:00
Fotbal, LIGA3

CSM Adjud 1946 - CSM Râmnicu Sărat

16-05-2025 , Scor: 5-1
18:00
Fotbal, LIGA3

CSM Râmnicu Sărat - AFC Viitorul Onești

24-05-2025 , Scor: 1-4
12:00
Fotbal, LIGA4

CS Carpati Nehoiu - ACS Montana Patarlagele

10-05-2025 , Scor: 4-0
12:00
Fotbal, LIGA4

FC Petrolul Berca - CS Carpati Nehoiu

17-05-2025 , Scor: 0-5
12:00
Fotbal, LIGA4

CS Carpati Nehoiu - ACS Gloria Vadu Pasii

24-05-2025 , Scor: 1-0


Trending