De cele mai multe ori, pacienții ajung la cabinetul stomatologic destul de târziu. Puțini sunt cei care respectă vizitele regulate (de regulă, la 6 luni), puțini sunt cei care au înțeles care sunt avantajele unei bune igiene. Ce-i drept, pentru a avea o dantură perfectă, trebuie să fii sârguincios, să îți creezi o rutină și să privești medicul ca pe un prieten, nu ca pe o persoană care așteaptă cu nerăbdare să-ți provoace durere.
Una dintre cele mai comune probleme cu care pacienții ajung la cabinet este abcesul dentar. Dacă observi o mică punguță cu puroi deasupra unui dinte, ar fi cazul să cauți rapid o clinică stomatologică în București sau în orașul în care locuiești. De ce apare abcesul și care este tratamentul recomandat? Află toate detaliile din acest articol.
Ce este abcesul dentar?
Abcesul dentar este o mică punguță cu puroi care se formează pe suprafața gingiei, pe fondul unei infecții de cauză bacteriană. În funcție de localizarea acestuia, medicii pot pune 2 forme de diagnostic:
- Abces periapical: se vede la varful rădăcinii dentare. De regulă, apare din cauza prezenței cariilor sau unui traumatism;
- Abces periodontal (abces parodontal): poziționat în interiorul gingiei, în lateralul rădăcinii dentare.
Care sunt simptomele abcesului dentar?
Pe lângă acea mică punguță cu puroi, există și alte simptome specifice pentru un abces dentar, cele mai comune fiind:
- Durere la nivelul dintelui
- Disconfort la contactul cu alimentele/lichidele reci/fierbinți
- Durere la presiune
- Stări febrile
- Miros neplăcut
- Scurgeri de lichid urât mirositor
Care sunt cauzele abcesului dentar?
În privința cauzelor, acestea pot fi multiple. Înainte de a-ți pune singur un diagnostic, ar trebui să consulți un medic. Revenind la principalele cauze, acestea sunt:
- Cariile netratate la timp
- Traumatisme
- Igienă deficitară
- Alimentație dezechilibrată
- Uscăciunea gurii
Tratamentul pentru abces dentar
În funcție de severitatea cazului, tratamentul pentru abcesul dentar poate fi diferit de la un pacient la altul. Iată în ce poate consta:
Tratament de canal
De cele mai multe ori, se recomandă un tratament de canal. Practic, se îndepărtează pulpa dentară, se curăță și se obturează canalele radiculare, apoi se sigilează. Ultima etapă este cea în care se aplică o coroană dentară. Este mult mai bine să optezi pentru o corona dentară în urma unui tratament de canal. Plomba nu oferă protecție.
Rezecție apicală
Dacă tratamentul de canal nu reușește să îndepărteze infecția, se recomandă rezecția apicală. Practic, se îndepărtează partea afectată a rădăcinii dintelui și țesutul afectat. Deși pare că este o procedură dureroasă, în realitate totul se întâmplă sub anestezie.
Extracția dentară
Din păcate, există și situații în care dintele nu mai poate fi salvat. Se întâmpla ca infecția să fie atât de puternică încât să afecteze total dintele și să se impună extracția.
Sigur că la toate acestea adăugăm și tratamentele medicamentoase cu antiinflamatoare și analgezice sub formă de tabletă masticabilă, geluri sau unguente.
Ce complicații poate produce un abces dentar netratat?
Din păcate, abcesul nu trece de la sine. În plus, infecția se poate extinde și poate ajunge în zona gâtului sau în zona gâtului. Există și cazuri rare în care abcesul dentar poate cauza septicemie. Atenție, dacă durerea se diminuează fără ajutor de specialitate, nu înseamnă că infecția a dispărut.
Așadar, abcesul dentar nu trebuie să te sperie, dar nici să-ți creeze falsa impresie că totul se va rezolva de la sine. Mergi la specialist.