Oare unde ne vor duce pașii în aceste zile de vara? Acolo unde găsim cel mai bun babic din țară ! La noi, la Buzău .
Cum se face babicul? De inspirație otomană , babicul a avut la un moment dat și o conotație istorică nu doar gastronomică . Veti vedea acest lucru in articol.
In primul rând idea de a condimenta puternic acest produs, apartine sârbilor și bulgarilor. Ei au meritul de a fi adăugat ardei iute roşu, lucru ce a dus la modificarea reţetei cârnaţilor de Pleşcoi, zona Vulcanilor Noroiosi. Atunci își are originea babicul de Buzău sau babicul sârbesc de Buzău, preparat însă nu cu carne de oaie, ci cu carne de vită și porc. Se crede că folosirea cărnii de porc era și în spirit de frondă față de otomani. Metoda de preparare a babicului este asemănătoare cu cea a cârnaţilor de oaie. Carnea de porc și cea de vită este tocată cu toporul . Apoi se pune sare.Carnea este apoi condimentată cu boia de ardei, şi iute, şi dulce, după care amestecul este pus în maţe mai groase şi se modelează cârnaţii.Este doar o parte a rețetei din moment ce nici un producător nu își va dezvălui secretul în totalitate.
Consumat ca antreu sau ca masă principală pe câmp la muncile din agricultură alături de o brânză tare și o ceapa roșie de Buzău.
Fenomenalul Babic de Buzău este asemenea unui atacant de înaltă clasa. Acest produs ‘a înscris” în bucatariile din intreaga lume, conform unui site din Croatia cu specific culinar. Dacă nu l-aţi gustat încă, nu pierdeţi această şansă. Îl puteţi procura din carmangeriile situate de-a lungul traseului către Vulcanii Noroioşi.
Babicul buzoian apare si in ”Top 10 cele mai apreciate salamuri şi cârnaţi din lume” Aceasta este o culegere internationala a celor mai bune preparate din lume.Felicitări buzoienilor ,care au preluat și păstrat această tradiție de prelucrare a acestui produs cosmopolit.Să nu uitam ca merge intoteauna însoțit de o țuică de prune strajnică.
Napoleon, Vulcanii Noroioși, România și o legendă.
Cât despre Napoleon se pare că la reîntoarcerea din expediția sa din Rusia, Napoleon ar fi călcat și poposit pe meleagurile boierului Vernescu. Aici legenda spune că ar fi primit batoane de babic pentru drumul lung către casă. Legendă sau nu, rămâne de văzut, chiar dacă nici un izvor istoric nu atestă trecerea lui Bonaparte prin România.