Conectează-te cu noi

24 Ore

Ce este dermatita și cum o tratezi? Descoperă 3 sfaturi utile

Avatar photo

Publicat

pe

Poză de Engin Akyurt pe Pexels.com

Foarte mulți oameni se confruntă cu dermatita, o afecțiune dermatologică extrem de deranjantă și neplăcută. Aceasta se caracterizează prin inflamație, roșeață și mâncărime, fiind extrem de inconfortabilă și reprezentând o piedică în desfășurarea activităților zilnice. Cauzele apariției dermatitei sunt diverse, de la alergii la iritanți chimici, factori genetici sau stres. 

Așadar, putem spune că există mai multe tipuri de dermatită pe care o să le discutăm în rândurile de mai jos

Tipuri de dermatită

  • Dermatita atopică: cunoscută și sub numele de eczemă, este frecvent întâlnită la copii, dar uneori poate afecta și adulții. De cele mai multe ori, este asociată cu alte condiții alergice, cum ar fi astmul și rinita alergică.
  • Dermatita de contact: apare atunci când pielea intră în contact direct cu un alergen sau un iritant. Aceasta se poate manifesta iritativ sau alergic.
  • Dermatita seboreică: se manifestă prin pete roșii, scuamoase și pruriginoase, în general în zonele unde glandele sebacee sunt mai numeroase, spre exemplu pe scalp, față sau pe piept. Cel mai frecvent este întâlnită la sugari.

Tratamentul dermatitei

În ceea ce privește tratarea dermatitei, este necesar să se țină cont de tipul acesteia și de factorii declanșatori.

Iată 3 pași esențiali în tratarea dermatitei:

  1. Evitarea factorilor declanșatori

În primul rând, trebuie să identifici corect care sunt factorii care au declanșat această afecțiune dureroasă. Identificarea și evitarea factorilor declanșatori este esențială pentru prevenirea episoadelor de dermatită. În ceea ce privește dermatita atopică, este important să eviți alergenii comuni, cum ar fi acarienii de praf, părul de animale și polenul. Folosește lenjerii de pat hipoalergenice și păstrează o umiditate optimă în casă pentru a reduce riscul de apariție a bolii. Pentru a lupta împotriva dermatitei de contact, este necesar să identifici substanțele care îți provoacă iritații sau reacții alergice. Folosește mereu mănuși atunci când faci curățenie pentru a sta departe de chimicale.

  1. Hidratarea pielii

Pielea uscată poate agrava dermatita, de aceea hidratarea regulată este crucială pentru tratarea ei. Folosește creme și loțiuni hidratante, preferabil fără parfum și coloranți, pentru a ajuta la menținerea unei pieli hidratate și la reducerea simptomelor. Aplicarea unei creme emoliente imediat după baie poate ajuta la reținerea umidității în piele și la ameliorarea rănilor cauzate de dermatită.

  1. Tratament medicamentos

În funcție de severitatea dermatitei, medicul poate recomanda diferite tratamente medicamentoase. Printre cele mai populare opțiuni se numără corticosteroizi topici, inhibitori de calciurină, antihistaminicele sau chiar antibioticele, în cazuri extreme. Pe luxurybeauty.ro găsești o gamă de produse pentru dermatita scalpului care pot contribui semnificativ la tratarea problemelor lui. Astfel de tratamente locale sunt adesea recomandate de către medicul dermatolog pentru anumite tipuri de dermatită.

 Acestea fiind spuse, dermatita este o afecțiune complexă care poate afecta semnificativ calitatea vieții și stima de sine. Pentru a o putea trata este esențial să înțelegi care este tipul de dermatită cu care te confrunți, să-ți hidratezi regulat pielea și să consulți un medic pentru a-ți prescrie un tratament medicamentos adecvat, atunci când este cazul. Cu o serie analize realizate și interpretate de un medic de specialitate și niște sfaturi bine aplicate, îți vei putea recăpăta frumusețea pielii și părului!

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL
11:00
Fotbal, LIGA2

SC FC Voluntari SA - AFC Metalul Buzău

02-08-2025
11:00
Fotbal, LIGA2

AFC Metalul Buzău - ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe

09-08-2025
11:00
Fotbal, LIGA2

CSM Slatina - AFC Metalul Buzău

16-08-2025
11:00
Fotbal, LIGA2

AFC Metalul Buzău - ACS FC Corvinul Hunedoara 1921

23-08-2025
11:00
Fotbal, LIGA2

CS Afumaţi - AFC Metalul Buzău

30-08-2025
12:00
Fotbal, LIGA2

AFC Metalul Buzău - CSC 1599 Şelimbăr

13-09-2025
17:30
Fotbal, CUPA ROMANIEI

ACS Voinţa Limpeziş - AFC 1919 Dacia Unirea Brăila

30-07-2025


Trending