Conectează-te cu noi

24 Ore

Buzăul, singurul judeţ fără birouri electorale funcţionale

Avatar photo

Publicat

pe

Buzăul este singurul judeţ din ţară care nu are birouri electorale funcţionale după ce toate cele trei trageri la sorţi pentru desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor au fost contestate şi ulterior anulate printr-o hotărâre a Biroului Electoral Central (BEC).

Prima tragere la sorţi pentru desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor pentru birourile electorale din judeţul Buzău a avut loc pe data de 14 aprilie. Imediat au fost depuse cinci contestaţii. Una dintre contestaţii a fost depusă de primarul din comuna Podgoria, Marius Chiru, care a precizat: „Eu am fost informat de doamna jurist şi discutând şi cu alţi colegi jurişti am fost informat că tragerea la sorţi n-a ţinut cont de criterii legale. În urma unei analize, am constatat şi eu acest lucru şi am depus o sesizare. Au fost probleme legate de distanţa dintre domiciliul preşedintelui desemnat şi sediul biroului electoral. Preşedintele venind de la distanţă prea mare, din bugetul local ar fi trebuit să alocăm câteva mii de lei, poate cu acei bani făceam altceva în comună. Cred că este normal ca preşedintele să aibă domiciliul cât mai aproape de localitatea unde este desemnat. După ce că avem şi un buget mic, m-am gândit că putem face economie”, scrie bursa.ro.

BEC a anlizat cele cinci contestaţii şi, după doar două zile de la organizarea primei trageri la sorţi, procesul a fost anulat, urmând să fie reluat cu specificaţia să se ţină cont de cele două criterii: distanţa dintre domiciliul magistratului şi biroul electoral, respectiv înscrierea pe listă a magistraţilor în exerciţiu la Tribunalul Buzău.

Tribunalul Buzău a organizat a doua tragere la sorţi pe 18 aprilie. Şi de această dată au fost depuse circa 10 contestaţii care au dus, din nou, la anularea procesului. Gianina Văsîi, preşedintele Tribunalului Buzău, a transmis: „Acest lucru s-a datorat faptului că instanţele de judecată, respectiv Curtea de Apel Ploieşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au anulat, în mod definitv, o hotărâre pronunţată de Biroul Electoral Central, hotărâre care viza modalitatea în care s-a desfăşurat cea de a doua tragere la sorţi cu privire la birourile electorale de circumscripţie din judeţul Buzău. Potrivit acestor hotărâri, modalitatea în care a fost întocmită lista magistraţilor pentru cea de a doua tragere la soţi nu a fost alcătuită din toate persoanele care aveau calitatea de magistrat. Drept urmare, pentru a se putea respecta şi calendarul, am convocat această adunare, având în vedere că urmează să fie desfăşurate nişte activităţi în zilele următoare şi pentru că în acest moment în judeţul Buzău nu există birouri electorale care să aibă preşedinte şi locţiitor”.

A treia tragere la sorţi a avut loc pe 10 mai, adică la o zi dupa începerea camapniei electorale. Din păcate, birourile electorale formate au fost anulate printr-o nouă decizie BEC, ca urmare a celor 21 de contestaţii depuse. Şi de această dată au fost semnalate mai multe încălcări ale legii privind calitatea magistraţilor înscrişi pe liste, mai exact faptul că ar fi fost trecuţi magistraţi-asistenţi, dar şi faptul că tragerea la sorţi s-a realizat folosindu-se o listă cu jurişti neactualizată de Autoritatea Electorală Permanentă.

Biroul Electoral Central a analizat contestaţiile, pe care le-a admis, şi a decis reluarea tragerii la sorţi a preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale, adică organizarea celei de a patra acţiuni de acest fel.

Decizia BEC este: „Desfiinţează Procesul-verbal nr. 2578/A/2024 încheiat de Tribunalul Buzău în data de 10.05.2024 privind desemnarea preşedinţilor Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 10 Buzău şi ai birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească şi municipală din judeţul Buzău, precum şi a locţiitorilor acestora la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, precum şi procesele-verbale de înlocuire subsecvente.

Dispune reluarea operaţiunii de desemnare a preşedinţilor Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 10 Buzău şi a birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească şi municipală din judeţul Buzău, precum şi a locţiitorilor acestora”.

Astfel, Tribunalul Buzău a decis să organizeze a patra tragere la sorţi pentru ziua de astăzi, 15 mai.

„Având în vedere Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 136 H din 12 mai 2024, aducem la cunoştinţa publicului faptul că în data de 15 mai 2024, ora 12.00 la sediul Tribunalului Buzău, se va efectua tragerea la sorţi în vederea desemnării preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale de circumscripţie, în conformitate cu prevederile art. 26 alin. (5) din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale”.

După câteva zile în care Buzăul nu a avut birouri electorale funcţionale, astăzi vor fi desemnaţi alţi magistraţi şi jurişti care să ocupe funcţiile de preşedinţi şi locţiitori ai Biroului Electoral Judeţean şi ai birourilor de circumscripţie. Însă, situaţia nu va fi clară pentru judeţul Buzău pentru că, pe 16 mai, este aşteptată pronunţarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe o altă contestaţie. Dacă magistraţii o vor admite, s-ar putea reveni la rezultatele primei trageri, adică cea organizată pe 14 aprilie.

Citește articolul integral pe bursa.ro

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

ACS Voinţa Limpeziş - CSM Râmnicu Sărat

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

AFC 1919 Dacia Unirea Brăila - ACS Voinţa Limpeziş

25-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

CS Sporting Lieşti - AFC Metalul Buzău

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA3, seria a II-a

CSM Râmnicu Sărat - CS Viitorul Ianca

25-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

AFC Metalul Buzau - CS Stiinta Cernatesti

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

ACS Team Săgeata - ACS Montana Patarlagele

18-05-2024
18:00
Fotbal, LIGA4, Play-off

CS Vointa Lanurile - ACS Gloria Vadu Pasii

18-05-2024


Trending