Municipiul Buzău este printre cele 100 de localități din România care beneficiază de investiții semnificative prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fonduri orientate către modernizarea infrastructurii educaționale și dezvoltarea transportului ecologic. Aceste fonduri sunt destinate, de asemenea, îmbunătățirii eficienței energetice a clădirilor publice și digitalizării instituțiilor. Proiectele de interes public la nivelul județului Buzău cuprind, conform Ministerului Dezvoltării, 100 de programe care includ reabilitări ale clădirilor educaționale și de sănătate, și dezvoltarea transportului nepoluant prin achiziționarea de microbuze electrice.
Ministerul Dezvoltării coordonează componente esențiale ale PNRR, cum ar fi eficiența energetică și digitalizarea, cu majoritatea proiectelor în curs de implementare până în 2026. Aceste inițiative sunt considerate vitale pentru economiile locale și sunt distribuite uniform pe întreg teritoriul național, fiind prioritizate de guvernarea actuală. În contextul mai larg al PNRR, Planul stabilește priorități investiționale și reforme aliniate la tranziția verde și digitală, cu un pachet de 107 investiții și peste 50 de reforme menite să stimuleze creșterea economică durabilă.
La finalul lunii iunie, Comisia Europeană lua în calcul deblocarea plăţii celei de-a doua cereri de plată în favoarea României, în valoare de 37,2 milioane de euro. Suma este destinată măsurilor de promovare a tranziţiei verzi în România. Anterior, Comisia constatase că anumite jaloane ţintă nu fuseseră îndeplinite în mod satisfăcător, în cea de-a doua cerere de plată a României. Planul de Redresare și Reziliență al României se constituie într-un document strategic ce stabilește prioritățile investiționale și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană.