Lipsa precipitațiilor și căldura excesivă din această vară au dat peste cap planurile proprietarilor de podgorii din județul Buzău. Strugurii s-au copt forțat, ceea ce a determinat proprietarii să intre la cules mai devreme ca niciodată, scrie sansanews.ro.
Aurelia Vișinescu, oenolog și proprietarul unei crame din Săhăteni, a declarat, la Focus Tv, că a început culesul de câteva săptămâni, iar zilele acestea acțiunea deja se încheie. S-a lucrat la foc continuu, fiind implicați majoritatea angajaților cramei, pentru a se putea culege la timp strugurii, fără a fi afectați. Culesul s-a realizat atât mecanizat, cât și manual.
“Am fost obligați să începem culesul mult mai devreme. Am peste 30 de ani de când practic această meserie, este pentru prima data când începem atât de devreme, deși nu am cules struguri pentru vin spumant, nu am vrut în mod special să recoltez cu un conținut alcoolic mai redus. Din cauza căldurii, din cauza secetei, din cauza producțiilor foarte mici, strugurii s-au copt mult, mult mai repede. Recoltăm noaptea, dar dacă înainte ne opream la 9:00 dimineața, acum suntem forțați să culegem până la 12:00-13:00, trebuie să culegem cât mai repede toți strugurii, să-i aducem în cramă din cauza supracoacerii.”
Anul acesta nu a fost deloc benefic viticulturii, astfel că producțiile sunt foarte scăzute.
“La noi producția este mult mai slabă față de cât am anticipat,… citește articolul integral pe sansanews.ro.