Conectează-te cu noi

24 Ore

Amenzi usturătoare pentru afacerile care nu respecta acordul de mediu! Ce să faci pentru a evita penalizările?

Avatar photo

Publicat

pe

Protejarea mediului înconjurător este o preocupare globală, iar România nu face excepție. În acest context, Agenția Națională de Protecția Mediului a implementat o serie de măsuri pentru asigurarea respectării standardelor ecologice în cadrul proiectelor publice și private. Un instrument crucial în acest sens este Acordul de Mediu, iar nerespectarea acestuia aduce cu sine amenzi usturătoare pentru afacerile din România. 

Citește în continuare ce sume riscă să plătească afacerile care nu respectă reglementările și ce poți face pentru ca firma ta să fie în conformitate cu legea!

Afacerile din România, fie că sunt de natură publică sau privată, trebuie să respecte cu strictețe obligațiile acordului de mediu impus de Ministerul Mediului. În acest sens, un acord de mediu este necesar pentru diverse tipuri de proiecte, fie ele publice sau private, care pot avea efecte negative asupra mediului. Prin implementarea acestui instrument, autoritățile doresc să asigure că proiectele dezvoltate în țară respectă standardele de mediu, contribuind, astfel, la protejarea resurselor naturale, a biodiversității și a calității mediului înconjurător. Nerespectarea obligațiilor stipulate atrage sancțiuni financiare semnificative pentru agenții economici. 

Cele mai importante și frecvente amenzi aplicate includ:

 • Informații incorecte – persoanele fizice pot fi amendate cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 lei, în timp ce persoanele juridice se confruntă cu amenzi între 30.000 și 60.000 lei pentru nerespectarea obligației de a furniza și utiliza informații corecte în evaluările de mediu. 
 • Nerespectarea autorizațiilor de mediu – afacerile care nu respectă prevederile autorizațiilor de mediu pot primi amenzi în cuantum de 5.000 – 10.000 lei pentru persoane fizice și 30.000 – 60.000 lei pentru persoane juridice. 
 • Nerespectarea obligației de notificare – în cazul nerespectării obligației titularului de a notifica autoritățile pentru protecția mediului cu privire la elemente noi, amenzile sunt similare celor menționate anterior. 
 • Nerespectarea termenelor impuse – agenții economici care nu respectă termenele impuse de autoritatea competentă de protecția mediului se confruntă cu amenzi între 7.500 și 15.000 lei pentru persoane fizice, respectiv 50.000 – 100.000 lei pentru persoane juridice. 
 • Poluare accidentală – pentru poluarea accidentală cauzată de nesupravegherea executării lucrărilor sau funcționării instalațiilor menționate în Acordul de Mediu, amenzile variază între 7.500 și 15.000 lei pentru persoane fizice și 50.000 – 100.000 lei pentru persoane juridice. 
 • Continuarea activității după suspendare – agenții economici care continuă activitatea după suspendarea Acordului de Mediu sau a autorizației se confruntă cu amenzi între 50.000 și 100.000 lei sau chiar închisoare de la 6 luni la 3 ani, în cazuri grave care pun în pericol sănătatea umană sau mediul.

Deci, ce este de făcut pentru a evita aceste penalizări?

Pentru ca firma ta să nu fie sancționată potrivit prevederilor acordului de mediu și pentru a asigura respectarea standardelor ecologice, este necesar să adopți o abordare proactivă și responsabilă față de mediu, precum: 

 • Politici de mediu solide – dezvoltă și implementează politici de mediu care să reflecte angajamentul firmei pentru protejarea mediului. De asemenea, asigură-te că toți angajații sunt conștienți de politica de mediu și de rolul lor în implementarea acesteia. 
 • Investiții în tehnologii sustenabile – secretul succesului constă în progres, iar respectarea mediului face parte din această misiune. Asigură-te că afacerea ta este aliniată cu noile norme de business adoptând tehnologii și practici sustenabile, care pot reduce efectele nefavorabile asupra mediului. Actualizează echipamentele pentru a respecta standardele ecologice și pentru a minimiza riscul poluării accidentale. 
 • Monitorizare și raportare conform standardelor – păstrează înregistrări detaliate privind activitățile care pot afecta mediul și prezintă-le autorităților competente la termenele stabilite. 
 • Implementarea unor măsuri de prevenție – introdu măsuri de prevenție a poluării pentru a minimiza riscurile de nerespectare a standardelor ecologice. Mai mult, instalează sisteme de monitorizare pentru a urmări și raporta continuu impactul asupra mediului. 
 • Colaborarea cu specialiști de mediu – cea mai bună metodă de a te asigura că afacerea ta este în conformitate cu acordul de mediu este să colaborezi cu o companie specializată în acest domeniu, precum Stratos.ro. Pentru că succesul afacerii tale și respectarea normelor de mediu sunt o prioritate, consultanții Stratos se vor asigura că toate aspectele și riscurile sunt luate în considerare în planificarea și implementarea proiectelor. Având în vedere schimbările legislative, o astfel de colaborare este cea mai bună variantă pe termen lung pentru succesul afacerii tale.  

 

Drept urmare, prin adoptarea acestor practici și abordări, afacerile din România pot evita nu numai penalizările financiare, dar vor contribui și la construirea unei societăți mai durabile și la menținerea unei relații pozitive cu mediul înconjurător și comunitatea locală. Este esențial ca afacerile să perceapă respectarea standardelor ecologice nu doar ca o obligație legală, ci și ca o oportunitate de a contribui la construirea unui viitor sustenabil.

 

Sursă foto: Freepik.com

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17:30
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA2

AFC Metalul Buzău - CSM Focşani 2007

05-06-2024 , Scor: 2-0
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA2

CSM Focşani 2007 - AFC Metalul Buzău

01-06-2024 , Scor: 2-1
18:00
Fotbal, FINALA: CUPA ROMANIEI

ACS Team Săgeata - FC Petrolul Berca

05-06-2024 , Scor: 2-0
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA3

CSM Adjud (Vrancea) - Voința Lanurile (Buzău)

16-06-2024
18:00
Fotbal, BARAJ PROMOVARE LIGA3

Voința Lanurile (Buzău) - CSM Adjud (Vrancea)

23-06-2024
,

,Trending