Sfântul Apostol Andrei, „cel dintâi chemat la învățătura lui Hristos”, este considerat părintele creștinismului românesc, Apostolul românilor și Ocrotitorul României și este sărbătorit în fiecare an, de credincioșii ortodocși, în data de 30 noiembrie. Sfântul Andrei este cel care dă „startul” Sărbătorilor de Iarnă, iar această zi este înscrisă cu roșu în calendarul biserciesc. În România, Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul țării deoarece este cel care a propovăduit Evanghelia și Cuvântul Domnului pe aceste meleaguri. Stau mărturie în acest sens, toponimele din zona Dobrogei și Peștera Sfântului Andrei – cea mai veche biserică creștină din România, considerată Bethleemul românesc, precum și părăiașul Sfântului Andrei. De aceea, în 1997, această zi a fost declarată Zi Națională Bisericească, iar în 2012, Parlamentul României a aprobat să fie sărbătoare legală, zi liberă în care românii să-și sărbătorească ocrotitorul.
Tradiția populară spune că ziua Sfântului Andrei și noaptea dinainte (29-30 noiembrie) sunt pline de obiceiuri populare, multe dintre ele în legătură cu recolta, căsătoria și protecția împotriva spiritelor rele.
În seara de Sfântul Andrei se fac ritualuri de vindecare a bolilor, de dezlegare a farmecelor, blestemelor și de atragere a norocului în căsnicie și se pune grâu la încolțit. Se spune că așa cum arată acest grâu în seara de Anul Nou, va fi şi sănătatea și prosperitatea familiei celui care l-a... [Citește articolul integral pe sanatateabuzoiana.ro].
Se încarcă comentariile ... 0███████████████████100%
|