Începutul iernii vine cu scumpiri infernale pentru buzoieni. Practic, în ultimele săptămîni, începînd cu carburanţii şi terminînd cu alimentele de bază, toate s-au scumpit exponenţial, cea mai mare mărire de preţuri s-a înregistrat la ouă, dar au crescut preţurile şi la carne, mezeluri, lactate sau fructe.
Coşmarul, însă, continuă pentru că odată cu venirea sărbătorilor creşte cererea de produse, iar producătorii şi comercianţii ridică preţurile la cer. În acest timp, leul românesc pierde teren în faţa valutelor străine, iar către finaul anului specialiştii apreciază că euro va ajunge la pragul psihologic de 4,7 lei. Iată că ultimele luni ne-au arătat că sloganul "românii vor avea mai mulţi bani în buzunar", vînturat în campaniile electorale de membrii coaliţiei politice aflate la Putere, este de fapt contrariul. Practic, românii au din ce în ce mai puţini bani în buzunare, iar creşterile lefurilor bugetarilor e în fapt o scădere a puterii de cumpărare a tuturor cetăţenilor acestei ţări.
Preţul ouălor s-a dublat
În doar cîteva zile, de pildă, preţul ouălor s-a dublat la Buzău. Comercianţii explică faptul că răcirea vremii a scăzut producţia de ouă, în plus, începe să se simtă o criză, apărută de ceva vreme, în Occident, mai ales în Franţa, Olanda şi Belgia. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat că scumpirile la ouă reprezintă un fenomen pasager. Aflat la Ploieşti, sîmbătă, ministrul Daea spune că ar fi vorba despre un puseu cauzat de contaminarea marilor producători de ouă din Occident cu Fipronil.
"Acum e un puseu pe piaţă generat de condiţiile care s-au creat la nivel european. În foarte multe ferme europene producătoare de ouă din Olanda, Belgia, şi Franţa, din cauza «scandalului Fipronil» foarte multe efective au dispărut, au intrat în evacuarea spaţiilor respective, şi acum, oferta fiind mai mică, evident că piaţa a reacţionat în mod natural". Petre Daea a mai afirmat că preţul la ouă a crescut exclusiv din cauza crizei europene, potrivit analizelor Ministerului Agriculturii.
Dar la celelalte produse?
E posibil ca în cazul ouălor să fie vorba despre criza din vestul Europei. Numai că orice buzoian poate constata că aproape toate produsele alimentare s-au scumpit pronunţat. Untul şi produsele lactate, brînzeturile dar şi carnea de pasăre sau de porc, mezelurile, uleiul, zahărul dar şi fructele, indiferent dacă sînt din import ori din producţia autohtonă, ca să nu mai vorbim despre legume. Or, modul de cumpire la aproape toate produsele alimentare, dar şi alte bunuri şi servicii nu sînt "un puseu". Totul pleacă de la mărirea accizelor la carburanţi şi creşterea preţurilor la gazul metan, respectiv energia electrică. Iar, pe acest format, de sărbătorile de iarnă se aşteaptă şi alte creşteri de preţuri, după cum susţin analiştii economici.
Sursa: sansanews.ro (Doru Gheorghiade)
Se încarcă comentariile ... 0███████████████████100%
|