Atunci când am ajuns în Tabăra de sculptură de la Măgura nu ştiam că aceasta reprezintă, de fapt, un muzeu in aer liber unic în Europa, ce se întinde pe o suprafaţă destul de mare, aflându-se chiar lângă Mănăstirea Ciolanu.
Pentru a ajunge în localitatea Măgura dinspre Bucureşti, nu sunt decat 137 de kilometri, aşa că putem să purcedem la drum într-o zi frumoasă de sambată.
Tabăra de sculptură este o expoziţie ce se întinde pe o suprafaţă de 21 de hectare şi care cuprinde sculpturi din piatră executate în perioada 1970-1986 de către artişti liceeni sau absolvenţi ai Academiei de Arhitectură din Bucuresti la initiaţiva sculptorului Gheorghe Coman.
Ideea unei astfel de tabere a venit ca o sărbatorire a 16 secole de existenţă a Buzăului, perioada de realizare a sculpturilor fiind de 16 ani. Ar fi interesant ca peste ani şi ani, când se mai implineşte un secol, să apară sculpturi moderne care să completeze şi să contrasteze cu cele existente!
Având în vedere timpul scurs de la realizarea acestora, Muzeul Judeţean de Istorie a început restaurarea sculpturilor, care au o semnificaţie aparte, iar dacă nu ne dam seama ce a vrut sa reprezinte autorul, putem distinge numele sculpturii care are darul să ne lumineze.
Citeste si articolul: Părintele binelui necondiţionat, Mihail Milea: Binele trebuie făcut la oricine, nu contează etnia, religia sau starea socială
Astfel, am reuşit să descopar sculpturile a trei dintre ediţiile în care s-a lucrat în tabară, respectiv ediţia I din 1970: Tata si Fiul, Nud, Gânditor, Taina, Piatra de Izvor, Pomul Vieţii, Împreună, Motiv Matern, Mirii, Semn, Lacul, Troiţa, Soldat în scut, Omagiu lui Brancuşi, ediţia a II-a din 1971: Echilibru dinamic, Stăpâna Pădurii, Înaripata, Omagiu lui Tudor, Cuplu, Zbor, Compoziţie, Timpul, Meditaţie, A fost odată…, Întrepătrunderi, ediţia a VIII-a din 1977: Ziua şi noaptea, Fereastra, Floare de Câmp, Scaun Domnesc, Ţăranca, Duhul Pădurii, Formă si Mişcare, Măriuca Mamii, Zbor, Şotronul, Încleştare, Maica, Ceas Solar, Meşterul Manole.
Citeste si articolul: Știați că pe bancnota de 100.000 lei(2001) și 10 lei (2005) se află o casă ce este în localitatea Chiojdu, județul Buzău?
Dacă priveşti atent fiecare sculptură în parte, parcă începe să prinda viaţă, parcă încearcă să iţi transmită ceva, să respire, să te îndemne să o descoperi!
Cele 256 de sculpturi din Tabăra de la Măgura sunt realizate având ca inspiraţie arta populară, într-o exprimare metamorfozată, aş putea spune.
Şi ca să rămanem în această zonă ezoterică, se spune că în apropiere se intamplă fenomene paranormale, ceea ce eu nu am experimentat, dar aş fi curioasă sa revin într-o zi şi să ajung şi la Schitul Cetăţuia, care se află la numai 30 de minute de mers pe jos prin padure.
Citeste mai mult...
Se încarcă comentariile ... 0███████████████████100%
|