Super-salata care repara terenurile degradate, în cercetare la Buzău. Leguma poate fi irigată și cu apă de mare - Info Baragan

Octombrie 15 09:15 2022 by infobaragan.ro

Cultivarea plantelor comestibile în condiții extreme de climă și sol este noua direcție a cercetătorilor Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău. Aceștia au deja în curs de ameliorare o salată care poate fi irigată cu apă de mare. Salsola Soda este numele acestui soi care are și proprietatea de a reabilita terenuri degradate, scrie infobaragan.ro.

Vom avea nevoie de culturi de legume şi cereale din ce în ce mai rezistente la capriciile vremii. Din cauza iernilor ba geroase, ba prea calde, a verilor uneori secetoase, alteori bogate în precipitaţii, experţii în horticultură şi-au impus să creeze soiurile de plante care să tolereze clima din ce în ce mai instabilă.

O categorie de superlegume sunt cultivate experimental în serele Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură și ale Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău, pentru a le face rezistente la schimbările climatice. Unul dintre cei mai apreciaţi cercetători în domeniu, Costel Vânătoru, lucrează deja la numeroase proiecte de călire a soiurilor legumicole în fața fenomenelor climatice din ce în ce mai frecvente.

„Avem de găsit soluții la aceste noi condiții climatice. Identificăm soiuri, specii cu rezistență ridicată la condițiile ridicate de mediu, în special la stresul termo-hidric. Totodată lucrăm să aclimatizăm specii care nu au fost cultivate niciodată în țara noastră și care, datorită noilor condiții, în special temperaturi ridicate, pot fi introduse în cultură în țara noastră”, spune Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Vânătoru spune că plantele cele mai rezistente sunt cele tradiţionale, locale, care au trecut proba timpului, de-a lungul a sute de ani şi că exact pe acestea se intervine, deoarece „au dovedit o adaptabilitate uimitoare”. Îmbunătăţirile soiurilor locale se fac, de exemplu, prin încrucişarea lor cu material genetic adus atât din nordul extrem, cât şi din sud.

„Vorbim în special de plante termofile, care rezistă mai bine la arșiță, la temperaturi ridicate, chiar la secetă, care a fost cea mai mare problemă din ultimii ani. În acest sens, avem ceva rezultate. Vorbim de topinambur, care rezistă la minus 60 de grade Celsius, până la plus 60 de grade. Am obținut deja trei soiuri. Un alt soi pe care îl...

Citește articolul integral pe infobaragan.ro.




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%