Spectacolul 20 de ani in Siberia al Teatrului National, adus la Buzau de catre reprezentantii Arhiepiscopiei
Teatrul „G. Ciprian” găzduieşte sâmbătă, 30 septembrie, de la orele 18,30, un spectacol tulburător, realizat în cadrul Programului „Procesul comunismului prin teatru”. Este vorba despre spectacolul Teatrului Naţional „20 de ani în Siberia” cu Amalia Ciolan, un monolog dramatic de Sorin Misirianţu după cartea „20 de ani în Siberia. Amintiri din viaţă” de Aniţa Nandriş-Cudla.
Evenimentul este organizat la Buzău de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, fiind dedicat apărătorilor Ortodoxiei în închisorile comuniste. De asemenea, în cadrul aceluiaşi eveniment va avea loc o expoziţie tematică a clasei de design a Liceului de Artă şi un minirecital al Coralei „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale Înălţarea Domnului din Buzău.
O carte elogiată de Monica Lovinescu
„20 de ani în Siberia” este un spectacol despre destinul unei ţărănci bucovinence, autoare a uneia dintre cele mai importante mărturii despre calvarul trăit în Gulagul sovietic. Aniţa a fost deportată împreună cu cei trei fii ai săi în Siberia, la Cercul Polar, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce Bucovina de Nord fusese ocupată de Uniunea Sovietică. Separată de soţul şi de mama bolnavă, pe care nu avea să-i revadă niciodată, a supravieţuit regimului de înfometare, bolilor şi muncii într-un mediu extrem de dur, reuşind să îşi crească cei trei fii şi să se întoarcă cu ei pe plaiurile natale în 1961. Cartea sa de memorii a fost tipărită abia după 1989, în România, la Editura Humanitas, fiind distinsă cu Premiul „Lucian Blaga” al Academiei Române. A fost tradusă în mai multe limbi de circulaţie internaţională. „După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară”, declara Monica Lovinescu despre carte.
Se încarcă comentariile ... 0███████████████████100%
|