Se desprinde tencuiala din pereții Primăriei Râmnicu Sărat. A fost închisă temporar intrarea principală în Palatul Administrativ

Martie 8 21:08 2018 by buzau.net

Sediul Primăriei Râmnicu Sărat, clădire veche de peste 100 de ani, s-a degradat vizibil iar bucăți de tencuială au început să se desprindă din pereți. Accesul pe intrarea principală a fost blocat, temporar, până când angajații ADP au îndepărtat pericolul. Autoritățile spun că trebuie urgentate lucrările de reabilitare, care se pot realiza numai cu aprobări speciale.

Săptămâna trecută, accesul pe intrarea principală în Primăria celui de-al doilea municipiu al județului Buzău a fost blocat, după ce bucăţi de tencuială din ornamentele clădirii s-au desprins şi au căzut. În zona din fata imobilului, au fost luate măsuri de siguranţă, clădirea fiind împrejmuită cu banda de inscripţionare şi garduri metalice, astfel încât nici un cetăţean să nu fie expus pericolului.

Angajaţii Administraţiei Domeniului Public au intervenit în zonă şi au curățat pereţii clădirii de bucăţile de tencuială care se puteau desprinde. După această operaţiune, intrarea principală a fost redeschisă. Problema a fost remediată însă ea vine ca un semnal de alarmă privind starea avansată de degradare a clădirii.

Autorităţile spun că imobilul, cu o vechime de peste 100 de ani, este declarat monument istoric şi fără aprobarea Ministerului Culturii nu se pot face lucrări de reabilitare. Deşi clădirea Primăriei Râmnicu Sărat are nevoie urgentă de reabilitare, până acum autorităţile nu au reuşit să găsească finanţare, nici din fonduri europene, nici din cele guvernamentale, pentru proiectul realizat.

În 2014, autorităţile din Râmnicu Sărat au luat decizia de a restricţiona traficul în zona Primăriei, în urma avertizărilor unei comisii care a evaluat clădirea veche de peste 100 de ani. Potrivit evaluării realizate, imobilul, declarat momument istoric, este afectat de trepidaţiile produse de maşini.

Pentru că trepidaţiile să nu afecteze clădirea, autorităţile au impus restricţii de viteză şi tonaj şi tonaj în zonă. Mai mult, circulaţia autovehiculelor în zona Primărie a fost interzisă în zilele de sâmbătă şi duminică.

Palatul Administrativ, situat în centrul oraşului, a fost ridicat la finalul veacului XIX pentru Prefectura judeţului Râmnicu Sărat. Arhitecţii au fost Filip Xenopol şi Constantin Băicoianu. Maniera în care a fost înălţată este una eclectică de factură academică franceză. Parterul, cu golurile în plin cintru, susţine nivelul superior al palatului, etajul, tratat în stil corintic.

Sursa: stiridebuzau.ro




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%