Sărbătoarea Tămâioasei la Pietroasele. Află cine va cânta!

August 24 12:07 2017 by buzau.net

Începutul lunii septembrie aduce miresme de festivaluri bahice în podgoriile româneşti. E anotimpul mustului şi pălinciilor, se pregătesc butoaiele, se culeg viile, încep clăcile şi sărbătorile. În acest sfârşit de săptămână, vinul timpuriu este celebrat la Pietroasele, judeţul Buzău, printr-un festival tradiţional, dedicat roadelor pământului.

Duminică, 3 septembrie, ora 13 pe dealul Pietroaselor din Buzău va fi marea "Sărbătoare a Tămâioasei", când gospodarii din sat şi de prin împrejurimi îşi vor expune cei mai frumoşi struguri şi vinurile cele mai de soi, vor pune mititeii pe grătare, patricienii şi momiţele să sfârâie îndelung, alături de pastrama de batal, colacele de babic şi ghiuden, agăţate lângă funiile de ardei iuţi. După obicei, fetele din sat, îmbrăcate în costume populare, vor începe să zdrobească strugurii cu piciorul, în vechiul lin de lemn, marcând astfel începutul culesului. Potrivit tradiţiei, bărbaţii vor bea primul must făcut de fetele de măritat pentru a prinde putere. Tot acum, vor fi organizate un concurs ţărănesc pentru aprecierea vinurilor locale, o expoziţie etnografică şi de unelte vechi pentru vinificaţie, dar şi o expoziţie gastronomică  la care vor fi prezentate bucate, preparate pe bază de vin, viţă-de-vie şi struguri.

Muzică și voie bună

Ca în fiecare an organizatorii au pregatit muzică bună iar pe scena special amenajata vor urca artiști de seamă ca Maria Dragomiroiu, Heaven, Mario Buzoianu, Nicolae Datcu, Valeria și Traian Ilea dar si artiști locali ca Adriana Stuparu, Sabin Lupu și Teodora Bârsan. Participantii la eveniment pot vizita cramele și vinoteca din cadrul statiunii de cercetare viticola de la Pietroasele, la final publicul prezent va asista la un impresionant foc de artificii.

 

Ca păsărelele, ca leul şi ca măgarul

 

 

Există nenumărate legende locale ai căror protagonişti sunt vinul, Bachus sau Dionysos. Una dintre ele povesteşte cum Dionysos tânăr, mergând spre insula Naxos, s-a oprit să se odihnească şi atunci a văzut o plantă lângă picioarele lui. A smuls-o şi a luat-o cu el pentru că i-a plăcut cum arăta. De teama soarelui puternic care ar fi putut s-o pălească, Dionysos a pus-o într-un os de pasăre, găsit pe drum. Planta a crescut văzând cu ochii, iar osul de pasăre a devenit neîncăpător. Zeul a luat un os de leu în golul căruia a pus osul de pasăre cu plantă cu tot. Ea a crescut din nou şi mai mare, până când şi acest os a rămas prea mic pentru ea.

Ioana Câmpeanu




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%