Sănătatea ar putea primi cu 3,7 miliarde mai mult decât anul trecut

Februarie 3 15:39 2019 by sanatateabuzoiana.ro
Sănătatea ar putea primi cu 3,7 miliarde mai mult decât anul trecut

Cea mai mare sumă va acoperi salariile, în timp ce pentru investiții și „prevenția” cu care guvernanții s-au bătut în piept tot anul acesta, atât la nivel național cât și european, rămâne doar un miliard.

Faptul că România deține, în prima jumătate a acestui an președinția Consliului Uniunii Europene n-a impulsionat cu nimic Guvernul, care și anul acesta vine cu proiectul de buget cu trei luni mai târziu decât ar fi trebuit.

Ministerul Finanțelor a lansat, joi seară, în dezbatere publică, proiectul de buiget pe 2019, care a declanșat o serie de proteste chiar înainte de a fi publicat.

Chiar și așa, cifrele avansate de Executiv sunt, potrivit analiștilor economici, mult prea optimiste, iar construcția este axată, ca și anul trecut, pe ajutoare sociale, pensii și creșteri salariale pentru bugetari – caregorii generatoare de voturi, în detrimentul investițiilor care ar genera creștere economică pentru toată lumea.

Aproape toate instituţiile bugetare au primit bani în plus, potrivit proiectului de buget. Ministerul Fondurilor Europene înregistrează cea mai mare creștere a bugetului în acest an față de cel din 2018, de 183%, în timp ce Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat pierde 28,9% din alocări, conform datelor publicate joi seară de Ministerul Finanțelor Publice.

Pentru Bugetul de stat și bugetele de asigurări s-a prevăzut suma de 308,662 miliarde de lei, în creștere cu 15,4%. Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat va fi de 70,092 miliarde de lei (+10,3%), din care la Șomaj vor merge 1,148 miliarde de lei (+20,7%), iar la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate 37,837 miliarde de lei (+9%).


Sursa: sanatateabuzoiana.ro



Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%