RUSINE! Ajutorul de deces, prevederea legala intarziata intentionat de functionari ai statului

Septembrie 15 08:00 2017 by newsbuzau

 Viata, asa cum este ea, ne-a demonstrat ca toti ne confruntam, intr-o anumita perioada a vietii, cu pierderea unora dintre cei dragi. Momentul inevitabil este marcat de stat, prin prevederi legale referitoare la instituirea unui “ajutor de deces”, acelasi pentru toti cetatenii. In acest an, ajutorul respectiv este de 3131 lei, in cazul decesului asiguratului sau al pensionarului si de 1566 lei, in cazul decesului unui membru de familie neasigurat al acestora.

Banii ar trebui achitati in cel mai scurt tinp posibil, pentru ca legiuitorul, evident, nu a intentionat capitalizarea lor, ci folosirea la serviciile funerare. Sumele respective sunt denumite “ajutor de deces” si nu “ajutor dupa deces”

In Legea 263 din 16 decembrie 2010, cea care reglementeaza modul in care se poate beneficia de “ajutorul de deces”, se prevede, la Art. 129, ca “ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare”.

 

Casa de Pensii, insa, a gasit cu cale, chiar in acest an, ca termenul este prea scurt si buzoienii n-au ce face cu banii la inmormantare, asa ca a decis intarzierea procesului. Astfel, incepand cu data de de 2 mai 2017, solutionarea cererilor pe aceasta tema se va efectua “prin achitarea contravalorii ajutorului de deces prin intermediul unui mandat postal ce va fi intocmit in termenul de 24 de ore de la solicitare”. Modalitatea, in opinia noastra, reprezinta o “gaselnita” prin care niste functionari isi permit sa ignore o prevedere legala. De ce asa? Pur si simplu pentru ca pot! Li se permite! Daca ne uitam in “Noul dictionar explicativ al limbii romane” (aparut in 2002)  pentru a vedea ce inseamna prevederea legala referitoare la “achitarea in 24 de ore” a sumelor cuvenite, ne dam seama de abuzul facut de functionarii Casei de Pensii Buzau. “A ACHITÁ achít tranz. 1) (marfuri, pierderi, datorii etc.)

 

A compensa in bani sau in natura; a plati” scrie negru pe alb in acest dictionar. Or, mandatul postal nu incheie operatiunea de plata decat dupa ce este semnat in fata lucratorului postal si acesta efectueaza fizic plata.

Citește mai mult ...


Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%