PREMIERĂ la BUZĂU | Pepenele de iarnă o premieră în agricultura românească

Februarie 3 22:10 2019 by buzau.net

Pepenele este un fruct "exotic" pentru români în extrasezon, când puţini îşi pot permite să cumpere acest fruct din import.

De curând însă, cercetătorii Stațiunii Legumicole de la Buzău au aclimatizat cu succes pepenele de iarnă, un soi provenit din Asia, unde este foarte popular.

Este o premieră pentru România, a cărei reuşită poate transforma pepenele din fruct sezonier într-unul pe care îl putem găsi şi consuma pe toata perioada anului.

Pepenele de iarnă este o specie din familia cucurbitaceelor care, spre deosebire de pepenele roşu sau galben creşte pe boltă, asemenea strugurilor. Fructele au o greutate cuprinsă între două şi patru kilograme, sunt o sursă bogată de vitamina, în special vitamina C şi rezistă chiar şi câteva luni după ce a fost cules. Dulci şi gustoase, acestea pot înlocui în preparatele culinare pepenele, castravetele şi chiar dovleacul.

„Anul acesta am făcut documentaţia şi începând cu anul viitor va fi înscris în vederea omologării şi brevetării. Producţia depăşeşte 60 de tone la hectar, o producţie foarte mare, o plantă produce circa 15-20 de fructe, iar dacă sunt lăsate să ajungă la maturitate numărul lor scade la 8-10 fructe pe plantă. Încă din acest an putem oferi seminţe promoţional cultivatorilor, iar cei care doresc informaţii privind cultivarea acestuia vor fi oferite cu promptitudine”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de ştiinţe agricole şi silvice.

Noul pepene este bun în murături, iar atunci când este copt, poate fi confiat, pentru că devine dulce. Şi seminţele pot fi consumate, asemenea celor de dovleac. Pepenele de iarnă este o delicatesă în bucătăria asiatică. În China, e apreciat nu doar pentru gustul său, ci şi pentru conţinutul bogat de vitamine, magneziu şi potasiu.




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%