Povestea Acarului Paun sau tragedia feroviara de acum 94 de ani de la Buzau

Cu toţii am auzit deseori sintagma „Acarul Păun” când vine vorba despre o persoană considerată ţap ispăşitor al greşelilor şi nepriceperii celor mari, adică a oamenilor politici, cu funcţii, care nu plătesc pentru vinovăţiile lor. Puţin ştiu însă de unde provine acestă sintagmă şi că Acarul Păun a existat cu adevărat la Buzău.
Potrivit articolelor publicate în ziarele din secolul XIX, citate de publicaţia historia.ro, sintagma „Acarul Păun” are legătură cu un eveniment tragic petrecut în urmă cu 94 de ani în gara Vintileanca, acum Săhăteni, din judeţul Buzău.
Accidentul din gara Vintileanca
Vă prezentăm povestea groaznicului accident feroviar, redată de publicaţiile vremii („Dimineaţa” şi „Universul”) şi de Radu Bellu („Catastrofe, atentate şi sabotaje la căile ferate din România 1860 – 1980”), aşa cum au fost ele citate de historia.ro.
În ziua de 2 iulie 1923, un tren accelerat care venea de la Bucureşti şi se îndrepta spre Iaşi s-a ciocnit, în staţia Vintileanca, în jurul orelor 11,00, cu un tren de marfă, provocând moartea a 60 de oameni şi rănirea a peste 100 persoane, aşa cum anunţau iniţial ziarele. Nefericitul accident ar fi fost cauzat de faptul că acarul nu a observat că acul macazului, manevrat pentru a trece un tren de marfă pe altă linie, s-a defectat şi nu s-a închis, iar trenul de persoane, intrat cu viteză în gară, a fost îndrumat tot spre linia unde se afla trenul de marfă, ciocnindu-se de acesta.
Se încarcă comentariile ... 0███████████████████100%
|