Platoul Meledic, o mare de sare în Munții Buzăului

August 3 16:17 2020 by observatorulbuzoian

Platoul salin Meldic este amplasat pe Valea Slănicului, în comuna Mânzălești, la aproximativ 50 de kilometrii de orașul Buzău. Rezervația naturală amplasată aici, la o altitudine de aproximativ 500-600 de metri este tărâm cu adevărat fermecător, unde natura, în decursul a milioane de ani, a creat peisaje spectaculoase în sare. Întinsă pe o suprafață de 67,5 hectare, aici se găsește unul dintre cele mai mari zăcăminte salifere din țară.

Unul dintre cele mai importante monumente naturale te întâmpină chiar la poalele munților de sare. „Grunjul” de la Mânzălești se află la confluența pârâului Jgheab cu râul Slănic și are o formă piramidală, ocupă o suprafață de aproximativ 0,0025 hectare, fiind format din tuf vulcanic și marne albe cineritice.

Satul Meledic, situat la doi kilometri de centrul comunei Mânzălești impresionează prin bogăția minunățiilor create de natură. Lacul de la Meledic, cunoscut și ca „Lacul fără fund” este un fenomen unic în România fiind un luciu de apă dulce pe un masiv de sare.Și legendele în jurul acestui lac sunt numeroase în zonă. Se spune că pe la 1800 un car plin cu butoaie de apă minerală a căzut în lac. Legenda spune nu a fost vorba de un accident ci că în butoaie era ascunsă o adevărată comoară.

„Bivolii care trăgeau carul s-au înecat precum și cel care-i mâna iar urmaşii acestuia au vrut să vadă dacă acolo sunt comori ascunse. Au încercat să dea drumul la apa lacului, să-l sece şi să ia acele... [Citește articolul integral pe observatorulbuzoian.ro].




Se încarcă comentariile ... ‎0███████████████████100%